Erik Sandblom skrev:
Här står det lite om kök. http://www.fjaderlatt.se/2007/05/vilket-kk-r-egentligen-lttast.html
Under mina cykelsemestrar har jag provat olika kök: * Triangla spritkök * Primus minifotogenkök * Olika typer av gaskök enl campinggaz-standarden för 190g engångsflaskor
Kortfattat: Satsa på gaskök enl Campinggaz-standarden med 190g-engångsgastuber, om ni vill ha ett praktiskt, lättillgängligt och billigt kök- och bränslesystem för camping nere i Europa! Komplettera med vindskydd.
Utförligt:
Spritkök: Vanligast i Sverige (och hela Norden?) är spritkök men dessa är mycket ovanliga söderut i Europa. De är opraktiska och det är svårt att få tag i bränslet tex i Holland. Ser man campare med spritkök nere i Europa kan man nästa säker på att det är en svensk (eller finländare). Jag tog med spritkök på första cykelsemestern men gör det inte igen efter att ha tvingats köra det med lacknafta i Holland, och träffat finska campare som gjorde samma sak. Mycket eld och sot blev det!
Fotogenkök: Fotogenkök är teoretiskt sett praktiska. Bränslet är relativt lätt att få tag i, i nödfall kan man köra med lampolja eller tom diesel även om det sotar rejält, och bränslet innehåller mycket energi. Nackdelarna är dock att man måste förvärma och pumpa, gör man fel blir det jätteeld! Jag körde med ett litet (dyrt) fotogenkök en semester och har kört med motsvarande (större, tvålågigt) i segelbåten i 20 år, men nu har de åkt ut till förmån för gas.
Campingas: Nere i europa är det i särklass vanligaste miniköket för camping gaskök från franska Campinggaz: http://www.campinggaz.com/ OBS! 190g engångsflaskor skall det vara! INTE några andra gasflasksystem (tex flasksystem med gänga från Primus), alla andra är ovanligare och dyrare! Gasen är billig och lätt att få tag i, i tex Grekland säljs den i vanliga matbutiker, priset för en 190-grammare varierar från 5 kr till 20 kr. Energiinnegållet högt, i klass med fotogen, diesel eller bensin, betydligt högre än sprit, och det är superenkelt att använda gasen, vrid på reglaget och tänd lågan, reglera lågan med reglaget precis som på vilken gasspis som helst. Och dessutom är köken billiga, från 50 kr (i de länder där Gasen är som vanligast, tex Grekland) till 300 kr. Undvik dock kök i plast, där köket kan ta fyr om man har otur (detta hände mig på en fullproppad kamping sedan jag försökte skydda köket från stark blåst med aluminiumfolie, som tur var hade jag en 10-liters vattendunk lättillgänglig annars hade det nog sagt BOOOM!!!) Bäst är det att satsa på Campinggaz originalkök, helt i metall, ihopfällbart med stödfot, Breuet 206, som finns tex hos vissa byggmarknader (jag har tex sett den på Bauhaus) och kostar 200-300kr. Gaskök av denna typ är mycket känsliga för vind, lågan blåser bort och det går åt massvis med gas för matlagning om man inte skyddar lågan för vinden. Bäst är att satsa på ett vindskydd. Det bästa jag har funnit, dock inte optimalt och dessutom rätt dyrt är detta, se sista sidan i PDF-dokumentet (artnr 10-721142): http://www.fogas.se/rwdx/files/spis.pdf
/Lars Viebke www.viebke.nu
PS. Viktjägare skippar matlagningsutrustningen och köket, äter mackor eller på restaurang / snabbmatställen. På detta sätt slipper man så mycket som 5 kg, eller en mindre cykelväska. Jag har gjort så när jag cyklat med URO4 (kolfiberliggisen med bakkåpa/packlåda där det inte finns plats med matlagningsutrustning, ca 60 l totalvolym) DS.