Intressant, Anders. Och du har så rätt i att cyklarna borde bli säkrare. En fjärdedel av alla trafikskadade trafikanter som måste läggas på sluten sjukhusvård är singelolycksskadade cyklister, en våldsam överrepresentation med tanke på att cykeltrafiken bara svarar för 1 à 2 procent av vägtrafikarbetet (resor x kilometer).
Varför? Tja, cykeln är ett instabilt fordon, måste aktivt balanseras för att inte gå omkull, mycket känsligt för underlaget. Islagsenergierna kan bli mycket höga när cyklisten går i backen (en produkt av hastighet, fallhöjd, massa). Huvudet är exponerat i fallet. Det gör att några cyklister årligen till och med får dödliga skador i vanliga banala omkullkörningar.
Omkullkörningarna kan nog halveras med bättre drift och underhåll (särskilt vintertid). Islagsenergierna kan man minska med sänkt sitthöjd. Huvudexponeringen kan man minska genom att förändra geometrin. Vi liggcyklister är på god väg...
Mvh
Krister
PS. Begreppet Safety in numbers grundas på en rätt hämningslös generalisering av statistiska data, men det får vi ta vid annat tillfälle.
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Anders Drougge Skickat: den 4 september 2012 08:00 Till: hpvs@lists.lysator.liu.se Ämne: Re: [hpvs] Varför finns det inte fler liggcyklar på våra gator?
Det finns ju ett uttryck som lyder "safety in numbers" och som innebär att om fler cyklar så minskar olyckorna eftersom bilisterna blir varse att det finns många cyklister och måste ta hänsyn till dem. Men detta kan ju bara gälla de värsta olyckorna, som rimligen sker när bilar/lastbilar kör på cyklister.
De flesta olyckorna är ju enligt statistiken singelolyckor. Att dessa ökar sägs ju bero på att svenska cyklister kör för fort och att det är brister i trafikmiljön. Många olyckor beror på halka.
Recept som lanseras är att bland annat att bygga farthinder för cyklisterna, men då blir det svårt för t ex trikarna, och även för andra liggcyklar. Jag har svårt för cykelhindren både med högräsern och cruisern. Högräserns vevparti tar lätt i hinderrören och cruisern klarar inte att svänga tillräckligt för att snirkla sig igenom hindren.
Resultat: Jag tar andra vägar. Då blir det i alla fall en liggcykel till på våra gator, men det var väl inte det som var meningen!
Jag tror på det du skriver, att om det blir ännu fler som cyklar, så tvingas kommunerna att bygga mer cykelvägar.
En annan aspekt, som vi i Trampkraft kan jobba för, är säkrare cyklar! Inget har ju hänt med den konventionella cykeln på mer än 100 år, och våra liggcyklar är ju betydligt säkrare än de konventionella cyklarna, speciellt vid singelolyckor. -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs