Hej alla!
Några synpunkter från herr trafikkonsulten. De blev väldigt tyvärr många och långa, men vi har sladdat in på mina favoritämnen...
måndagen den 27 januari 2003 kl 14.56 skrev Fridqvist, P.A.S.:
Det är nog bra med idealister, men jag tror man skulle få svårt att få folk att acceptera att vara utan färska grönsaker och frukt större delen av året. Till exempel.
Ovanstående argument förstår jag inte alls. Om vi pratar om massbilismen, där folk flyttar allt längre bort från allt, och kräver snabba bilvägar tillbaka till allt man flyttat ifrån, så har det mycket litet med färska leveranser att göra. Tvärtom är det så att den svällande personbilstrafiken allt mer stoppar upp den relativt goda lastbilstrafiken. Det blir alltså svårare och dyrare att transportera färska grönsaker till oss.
Flera internationella studier talar om 'bilismens svarta hål'. Det innebär: ju mer man satsar på att bygga bort bilköer och liknande, desto fler väljer bil istället för gång, cykel och kollektivtrafik. Dessutom väljer folk att flytta längre och längre från arbete och service, och bilpendla. Att göra tvärtom: att smalna av vägar, införa bilfria områden och krångla till bilvägar, ger paradoxalt nog kortare köer. Tyvärr har massbilisterna oerhört svårt att förstå att de ställer till med något. Motormännen, vägindustrilobbyn, bilindustrin och lastbilsorganisationerna drar på enorma resurser för att förklara för oss andra och politikerna hur mycket bättre allt blir med ytterligare en motorväg, en trafikled och en ny avfart.
Och det är nog lätt för ensamtående att flytta med jobbet, men många har barn och äkta hälft/sambo som kanske inte kan eller vill.
Håller helt med här. Det man själv kan göra är att dels försöka få jobbet att flytta närmare (datorstuga, fler och mindre kontor), dels försöka lägga om resvanor (gång, cykel, kollektivtrafik, jobba 4*10 timmar istället för 5*8), eller kanske skapa sitt eget jobb.
Men allt är inte hopplöst. Det har visats att de flesta bilresor är korta, jag minns inte hur korta, men i storleksordningen några kilometer. Dessa kan med fördel företas per cykel. Bättre cykelvägar skulle uppmuntra folk att cykla, och då avser jag cykelvägar och inte parkstråk med lekande barn etc. Pendeltåg med rejäla vagnar för cyklar kunde överbrygga större avstånd, om de ginge tillräckligt ofta. Osv, osv.
Det är också de korta bilresorna som är de farligaste ur miljö- och säkerhetssynpunkt. Katalysatorn hinner inte tända i bostadsområden där den verkligen skulle behövts, och föräldrar kör ihjäl andras barn i sin iver att köra barnen ända fram till skoltrappan. Ack, ja. Håller helt med.
Min ståndpunkt är alltså att undvika klaga på transportsamhället, att bli kvitt det skulle medföra inskränkningar som jag inte tror att många skulle ställa upp på. Det är slöseri med tid och energi. Istället vill jag verka för, och då cyklar och lokaltåg med plats för cyklar, och för cykelvägar anpassade för snabba, målmedvetna cyklister.
Eftersom skolan inte lyckas ge folk kunskaper i villkoren för liv och energi så ställer inte många upp, nej. Jordens Vänner har räknat ut att den _solidariska_ mängden bensin vi kan förbruka är en liter per dag. Då räcker oljan till u-länderna också.
Jag tror tvärtom att det är viktigt att klaga, och viktigt att framhålla realiteterna: Trots allt byggande av nya, rationella vägar, trots allt effektivare motorer, så _ökar_ trafiksektorns utsläpp, främst av koldioxid. Ny teknik, då? Flera bedömare tror att bränslecellsbilarna inte kommer att slå igenom förrän oljan blir så sällsynt och dyr att rena marknadsekonomiska skäl gör den olönsam. Bil- och oljeindustrin planerar alltså inte för att undvika någonting av växthuseffekten, trots all retorik. Tänk Stockholm, Göteborg och Malmö med bra några få meters högre medelvattenstånd. Kul för barnen med bad direkt från fönstret. Som ytterligare en skrämma kan jag nämna att 2002 var det första året sedan oljestatistikens införande, som förbrukningsökningen i volym översteg nyprospekteringen (upphittandet) av nya oljekällor.
Inskränkningar? Att inte få sitta i bilköer, och att kunna gå en promenad i city i relativ lugn och ro tycker trots allt många inte är inskränkningar. Det finns goda exempel från Tyskland som visar att en majoritet av de boende och _handlarna_ uppskattar bilfria områden när de väl införs. Då börjar nämligen folk flanera och shoppa i närområdet. I USA är det köer till de bilfria områdena som börjat byggas: folk är villiga att avstå från bilen på garageuppfarten/i p-huset för att bli av med trafikstressen inpå knuten.
Gör något: Klaga, cykla, undvik bil så långt det är möjligt.
Med framtidspositiv hälsning, Peter Markusson
----------------------------- Ekokompaniet Rådgivning - Bildelning - Miljö (Advice - Carsharing - Environment)
Hemsidor/Homepages: http://www.ekokompaniet.se/ http://www.bildelning.nu/
Tel: +46 (0)31 775 26 36
Postadress/Mail: Svalebogatan 16 414 75 Göteborg