Hej Anna!
Tillsammans med fyra studenter ska jag arbeta fram en trehjuling med
två
hjul där bak, det ska dock inte vara en liggcykel och endast drivas av människokraft.
Har ni funderat något på hur lång den ska bli? Med tanke på att ni vill ha ett hjul fram så kommer den bli ganska så lång. (Se Hase Kettwiesel http://www.hase-bikes.com/ens/news/) Jag har själv inte kört den men vad jag förstår är den väldigt lätt att stegra. Om man då lastar den med både barn och veckans storköp från affären borde den bli än mer baktung. Om ni nu inte tänkt er en helt upprätt konstruktion med vanlig cykelsadel? Då blir det ungefär som en indisk rikshaw (cykeltaxi)
Den ska var en ersats för bilen och möjliggöra medtransportion av
bagage
och barn. Målgrupp är mammor/pappor med barn, äldre människor och fritidssportutövare.
Det är många som försökt sig på den gruppen men än har ingen lyckats i någon större utsträckning. (Eller har jag fel? Det vanligaste är väl ändå en vanlig cykel med kärra för barn och bagage?)
Det mest spektakulära med cykeln är att den ska
vinklas i kurvor så att det inte blir en så stel och låst farkänsla.
Är på pappret en bra idé men är ganska komplicerat och framförallt tungt. Ska det vara en aktiv eller passiv lutning? Dvs ska det vara någon form av fjädrar eller liknande som alltid ser till att den är upprätt vid färd rakt fram eller stillasående?
Vi vet inte om vi ska ha drivning på båda hjulen eller om det räcker
att
bara ha det på ett. Är väldigt osäker på om det kommer att kännas som
om
hela cykeln drar åt det hållet som drivningen sitter på. Och att man därmed måste använda mkt kraft vid styrningen för att kompensera.
För att få drivning på båda bakhjulen krävs helst kardanaxlar (i stället för kedja) och definitivt en differential (finns på alla bilar). Differentialen ser till att inget av hjulen slirar när man svänger. Utan den kommer det bli ett visst motstånd i styret när man svänger.
Än så länge har vi inte låst fast oss vid en storlek på hjulen utan
den
frågan är fortfarande öppen.
För att hålla nere storleken är nog 20" hjul (406 mm) att föredra. (Jmfr åter med Hases Kettwiesel).
Maximal bredd är dock fastlåst till 65 cm, om möjligt en vikt på 25
kg,
ska kunna klara att transportera 150 kg. Levnadsålder på 10 år har diskuterats.
Bredden blir nog inget problem om inte lutningssystemet blir för komplicerat. Vikten kommer däremot bli ett problem. I dag väger en standard cykel cirka 20 kg. Lägg till ett hjul och mekaniken för lutning så är man nog uppe på 30-35 kg. Om den inte görs i dyrare material men då spricker budgeten. Levnadsåldern är också avhängig material val. När det kommer till cyklar är den normale användaren inte intresserad av underhåll. De flesta vill bara kunna sätta sig och cykla. Saker som kedja bör vara inkapslat och en navdynamo nästan ett krav. Det är ytterligare saker som drar upp priset och vikten. Tänk på att alla saker som man tar för givet (stänkskärmar, ringklocka, lyse och lås) lägger till vikt till konstruktionen.
Har nu fördjupat mig i navväxlingssytem. Det är nämligen ett sådant vi önskar använda. Men det är så svårt att orientera sig eftersom det
alltid
handlar om tvåhjulingar. Vi hade tänkt att ha en sjuväxlad. Är det någon som har ett förslag på vilket märke på navväxel vi skulle kunna välja, om det fungerar bra i dimensionerna för en trehjuling. Priserna skenar väldigt lätt iväg har jag märkt. Tanken (preliminära)
är
att priset för vår cykel ska hamna på ett produktionspris runt 4000
kr.
Navväxlar är bra för att de kräver lite underhåll och är lätta att använda för cyklisten. Däremot väger de ganska mycket och de kostar som du märkt en hel del. Idag är det nästan så att Shimano har monopol på växel system till cyklar. Visst finns det andra som Sachs och Campagnolo men den övervägande majoriteten cyklar har Shimano växlar. Det gör att priset hålls uppe och ska det sedan modifieras för drivning av två hjul ökar priset ytterligare. En variant hade varit att ha ett växelnav per hjul men det ökar mest på pris och vikt. Ska sedan cyklisten luta med delar (framdelen) av triken i kurvorna kommer det uppstå en rörelse mellan drivningen (kedjan/kardanen) och bakhjulen. Denna rörelse måste tas upp av något som sitter ihop med drivningen. Med andra ord mer vikt.
Hoppas jag inte avskräckt dig för mycket! Det bästa vore om ni hade möjlighet att bygga en enkel prototyp baserad på en vanlig cykel. Bygg en enkel bakdel baserad på två cykelbakdelar så får ni en uppfattning om hur stor och tung cykeln blir. Då kan ni även se problemet med kraftöverföringen till bakhjulet/bakhjulen.
Lycka till!
Christian Fasth christian@skivlagret.se