Intresserade bjuds till exjobbspresentation:
UTVECKLING AV KOLFIBERTRIKE
Information:
www.viebke.nu/URO-X
Presentation av exjobb inom maskinteknik/produktutveckling som syftat till att utveckla, designa och ta fram en prototyp av det som vid produktion skulle bli marknadens lättaste tadpole trike (en trehjulig liggcykel med hjulparet fram) och den första med kolfiberkompositram i ett stycke.
Tid: tisdag 4 december, kl 9.15-9.45
Plats: Kista, KTH http://www.isk.kth.se -högskoleingenjörshuset http://www.isk.kth.se , Electrum 3, Isafjordsgatan 28, sal A50, 400m från Kista C (T-bana), 800m från Helenelund (pendeltåg), karta http://www.kth.se/polopoly_fs/1.7970!campus_kista%5b1%5d.pdf
Form, målgrupp:
Presentationen sker under en lektion för sistaårselever inom maskinteknik/mekatronik som strax skall ut på egna exjobb.
Det finnas dock plats för minst 10 extrerna åhörare.
Presentationen hålls på en nivå för att passa "allmäntekniker" med vissa kunskaper inom materialära, hållfasthet och produktionsteknik.
Innehåll:
Under presentationen kommer det redovisas hur man går från idé till produkt, via CAD och prototyp, för en specialcykel i kolfiberkomposit anpassad till lågserietillverkning.
Produktionsmetoder lämpade för prototyp- och lågserietillverkning av kompositkonstruktioner redovisas.
Konstruktionslösningar för en tadpole trike, framförallt styrningen tas upp, samt en jämförelse med marknadens tadpoles och marknadsförutsättningarna vid en produktifiering av kolfibertriken.
Uppvisningsmaterial:
Prototypen kommer inte hinna bli helt klar till presentationen, alla delar klara men ramen har bara kommit halvvägs, en cellplastkärna med lokala förstärkning på vilken delarna är monterade. Som tillägg visas fotorealistiska CAD-bilder som visar den färdiga konstruktionen.
Även andra delar gjorda under projektet som pluggar och formar, samt visst råmaterial (kolfiber mm) och produktionsutrustning (vakuumpump mm) kommer att visas. Som jämförelse/testobjekt visas även en annan tadpole trike (modifierad Steintrike Nomad med BionX-hjälpmotorsystem).
Efter presentationen finns det tid för frågor, att känna på de delar som visats upp samt provning av jämförelsetriken.
Vid intresse mejla eller ring innan!
Med vänlig hälsning
Lars Viebke
Lars@viebke.nu
0707-16 38 43