Den Sun, 15 January 2012 14:43 skrev Krister Spolander:
En fjärdedel av alla de ca 12 000 trafikanter som årligen skadas så svårt att de måste läggas in för sluten sjukhusvård har kört omkull på cykel. Lägger man till cyklister som blivit påkörda av motorfordon kommer man upp till trettio procent. Det är en våldsam överrepresentation med tanke på att cykeln står för inte fullt två procent av trafikarbetet.
Patientstatistiken ger en massa data om exempelvis diagnoser och vårddagar för trafikskadade trafikanter. Trettio (30) procent av cyklisterna läggs in för hjärnskakning och inte fullt fem procent för skallfraktur (kolla sid 28 i rapporten
http://www.vti.se/sv/publikationer/pdf/trafikskador-19982005 -enligt-patients tatistik.pdf). Kolla också vårddagarna (sid 25) och antalet vårddagar för olika slags skador (sid 29).
Men flyg-, buss- och tågresenärer inte finns med i tabellen. Bilen är också våldsamt överrepresenterad i statistiken. Det är tio gånger farligare per kilometer att åka bil än att åka buss [1]. Borde inte bilister därför rekommenderas bära hjälmar och annan skyddsutrustning?
Så, vilken är bästa utgångspunkten för jämförelsen? Totalt sett lever cyklister längre än de som inte cyklar[2], och VTIs tabeller visar att cyklister får kortaste vårdtiden. Kanske innebär det att skaderisken per kilometer trots allt inte är den viktigaste parametern?
Man kan säga "cykelhjälmar ger ett visst skydd" tills man blir blå i ansiktet. Men vi vet fortfarande inte omfattningen av problemet man är rädd för, nämligen bestående hjärnskador.
[1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Trafiks%C3%A4kerhet#Val_av_f.C3.A4rdmedel [2] http://sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhj%C3%A4lm#Emot