även den allra främsta delen, dvs den skjutbara bommen där
Bernt Carlberg skrev:
vevpartiet sitter, gjord i aluminium medan däremot mellandelen, korset, mycket riktigt gjord av "T45 Carbon Manganese steel" hopsatt i Falmouth, Cornwall, England. Åtminstone t.v.
Intressant att ICE har valt denna lösning. Man kan bara spekulera om orsakerna men troligtvis har de funnit detta vara den flexiblaste metoden men även att volymen styr material- och tillverkningsland snarare än materialens egenskaper.
Bakdelen och bommen är gemensamma mellan modellerna mellan korset styr modellutförandet men även bredden. Totalt finns det alltså fyra olika utföranden av korset (två modeller, två bredder) varför de säljer minst fyra gånger så många gemensamma asientillverkade aluminiumdetaljer (bakparti och bom) i förhållande till det minst sålda korset. Därmed kan tillverkningsvolymen av aluminiumdelarna överstigit den kritiska volym där asientillverkning är lönsam medan korset fortfarande tillverkas under denna volym varvid de fortfarande tillverkas i stål i England.
Stål är mer utmattningsresistent än aluminium medan aluminium, i alla fall om man konstruerar rätt, medger högre styvhet och lägre vikt. Aluminium medger även högre flexibilitet med pressning och hydroformning av rören till komplicerade former. Dock är det ovanligt med tillverkning av aluminiumramar i västvärlden, Kina och Taiwan har kommit mycket längre (om inte annat är det mycket billigare att svetsa aluminium i Kina (aluminiumramar svetsas alltid för hand)). I de fall där vi fortfarande har behållt tillverkningen i väst handlar det nästan uteslutande om stål. Jämför gärna med Skeppshult och Brompton som tillhör den lilla skala som behållt västtillverkning och som som samtidigt behållt stålet som rammaterial (undantag finns dock, främst Cannondale, som mig veterligen fortfarande tillverkar sina finare aluminiumramar i USA).
/Lars Viebke www.viebke.nu