Ja, det är helt rätt som Peter skriver, det har stor betydelse vad som sker under fordonet. De supersnabba cyklarna är ju v-formade ner mot marken. Lightning F40 är ju ett gott exempel på v-form på en inte lika extrem cykel.
Ett hemskt exempel på hur det kan gå i bilvärlden är Le Mans-olyckan, där en "platt" racerbil faktiskt flög upp i publiken. De verkligen "plattfiskliknande" fordonen med solceller som kör Solar Challenge i Australien har ju också problem med lyftkrafter!
På racerbilar har man ju övermått med effekt och eftersträvar undertryck under bilen för att öka friktionen vid kurvtagning. Vi som cyklar har ju en begränsad effekt som det gäller att ta vara på.
Ett mer positivt exempel i den riktningen, också från bilvärlden: Citroën kom vid ett tillfälle med en ny årsmodell av ID19, vars enda förändring fanns på undersidan. Toppfarten hade ökat med 7 km/tim.
På nätet kan man hitta en "miljöbil" Loremo (low resistans movement) som är "nedbyggd framför, mellan och bakom hjulen, men i övrigt har en stor markfrigång - som en "tunnel" under bilen faktiskt. Den är förhållandevis lång och smal, som velomobiler ju också är.
Den som har varit ute och rott med en liten platt jolle (typ Sportyak, en liten tvålkopp) kan tydligt märka hur den bromsas upp när det blir grunt under den. Vatten är ju så mycket tyngre än luft, så verkan blir mycket tydlig.
Att vara närmare marken har som jag skrev två fördelar, som man får balansera mot andra nackdelar: 1) Motvinden är svagare närmast marken, 2) frontarean minskar eftersom man "delar" frontarea med hjulen. På en högräser har ju hjulen sin "egen" frontarea.