Viktigt att påminna om är även att om man använder epoxi på ett befintligt polyesterkomposit, så förstör man framtida möjligheter att använda polyester som bindningsmedel. dvs epoxi fungerar mot polyes. men inte vice versa.
//Jonas
On Mon, 27 Feb 2006, Lars Viebke wrote:
--- Torleif 031torleif@home.se skrev:
Jag funderar lite på om man kanske skulle börja med kolfiber, men det är ju så ohälsosamt och allergirisken är stor. Kräver bra utsug och man måste ha filtermask på sig hela tiden.
Vad är skillnaden mot polyester?
/Bruno
Polyester är billigt och enkelt att utnyttja men innehåller lösningsmedlet styren som luktar starkt och löser plaster som tex upp frigolit.
Epoxi är dyrare än polyester men ger starkare kompositer, är vanligtvis lösningsmedelsfritt och är därmed iprincip luktfritt och har ett mer välkontrollerat härdförlopp.
Kolfiber lamineras oftast med epoxi pga kravet på styrka samtidigt som kolfiber ofta är ytbehandlat (sizat) för epoxi. Till nöds kan man dock även laminera kolfiber med polyester. Man kan även använda vinylester som iprincip är ett mellanting mellan epoxi och polyester. Vinylester härdas som polyester och innehåller styren men ger nästan lika starka kompositer som epoxi, och kostar något mindre än epoxi, beroende på inköpskällan.
Epoxi är allergiframkallande vid direkt hudkontakt men kontakt undviks enkelt genom att man använder gummivantar då man laminerar och genast tvättar av eventuellt spill på huden med hudrengöringsmedel med plastkulor, tex Biltemas handgrovrengöring. Om man bara laminerar vid enstaka tillfällen kan man göra det i vanliga inomhuslokaler så länge man skyddar alla ytor från stänk med tex tidningar. Polyester däremot kräver ventillerade lokaler och helst bör man använda mask.
Då man slipar fiberkompositer (kolfiber- eller glasfiberkompositer) skall man skydda huden från det stickande dammet och använda mask. Man bör använda diskvantar eller liknande och tvätta skyddskläderna ofta. Helst bör man undvika att slipa fiberkomposit och istället spackla de ytor som skall slipas med polyester- eller epoxispackel varvid man istället slipar ren plast och slipper de stickande fibrerna i slipdammet.
Läs mer på min komposithemsida: http://www.fiber.info.se
/Lars Viebke http://liggcykel.info.se http://urocad.info.se http://viebke.info.se
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
-- This message has been scanned for viruses and is believed to be clean.