On Apr 16, 2010, at 22:45 , Mats Leidö wrote:
Hur tycker ni Sigmaanvändare att själva cykeldatorn är? Vettiga eller jobbiga inställningar? Exakt och snabb, eller seg reaktion? Lätt- eller svåranvänd?
Jag köpte som sagt min Sigma för att jag gillade utseendet - jag tänkte att själva funktionen nog är lika mellan de kända märkena. Jag gillar den avskalade, fyrkantiga designen, med stora, tydliga siffror och tecken.
Jag har inte använt datorn mer än några kilometers tur ut till min kalibreringssträcka, men den förefaller fungera utmärkt vad gäller reaktionssnabbhet.
En fördel med denna dator är att det finns många knappar (4 st). Det underlättar helt enkelt handhavandet att knapparna inte har så många funktioner.
En annan fördel är monteringen i hållaren - man vrider fast datorn, vilket gör att man kan sätta den närmare andra prylar än för sådana datorer som ska skjutas på hållaren.
Datorn har inbyggd belysning - det kan ju vara en fördel för vissa.
Den största fördelen är att man kan spänna fast hållaren både tvärs och längs röret den ska sitta på, och att man kan använda buntband. Tillsammans betyder det att man kan spänna fast hållaren vid vilka rör som helst, tex ramröret till en liggis, som i bilden till mitt första inlägg.
En nackdel tycktes mig först vara att man inte skulle kunna nollställa alla tripp-mätvärden på en gång, inför dagens runda. Men med en titt i bruksanvisningen lärde jag mig att 2 sekunders tryck på reset-knappen nollställer det visade värdet, 4 sekunder nollställer samtliga trippvärden på en gång. RTFM.
För övrigt brukar man kunna ladda ner bruksanvisningar i PDF-format, i varje fall gäller detta CatEye och Sigma. De tryckta versioner man får med är rätt finstilta, och besvärliga att läsa. Dessutom har de en tendens att försvinna. På datorn kan man förstora efter eget tycke! Dessutom kan man ju ladda ner bruksanvisningen före köp, för att bedöma hur väl användargränssnittet är utformat.
Angående noggrannheten, så justerar man hjulstorleken på liknande sätt som CatEye-datorerna, med hjulomkretsen. Det innebär att man kan justera datorn tills den mäter korrekt med ett fel på mindre än en procent, vilket sannolikt är mindre än vad hjuldiametern ändras på grund av varierande lufttryck och belastning. Detta system är det enklaste att kalibrera. Man ställer in ett preliminärt värde efter en tabell i bruksanvisningen, sedan provcyklar man en känd sträcka, och räknar ut mätfelet. Med hjälp av det beräknar man ett mera exakt värde för kalibreringen, och sedan man ställt in det har man en mycket noggrann dator.
- Sverker