I andra trådar har vi ju diskuterat frågan om högräsrar är bättre i backar än lågräsrar. Samma diskussion finns ju mellan liggcyklar generellt och upprätta cyklar.
Bakom de här diskussionerna verkar det ligga ett antagande att högräsrar oftast är lättare än lågräsrar, och lättast är de upprätta cyklarna. Högräsrar och även upprätta cyklar har oftast större hjul, och rullar därmed lättare och kan dessutom ha större klingor vid drivhjulet, vilket ökar verkningsgraden. Upprätta cyklar har dessutom effektivare kedjeföring. I backar har dessa faktorer större betydelse eftersom farten är lägre.
Om vi håller oss till liggcyklarna återstår ergonomin, dvs sätesvinkeln och vevpartiets höjd i förhållande till sätet. Men om vi vill ha snabbast möjliga liggcykel (i första hand lågt luftmotstånd), så borde ju sätesvinkeln och vevpartihöjden i förhållande till sätet vara samma för både hög och låg liggcykel, och då borde ju ergonomin vara den samma.
Sen har vi backarna, är de flacka eller branta? Är de flacka har man högre fart = luftmotståndet betyder mer, är de branta har man lägre fart = vikt, rullmotstånd och transmissionens effektivitet betyder mer.
Till sist har vi vinden. Det kan blåsa emot även i backar, så speciellt i flacka backar har luftmotståndet stor betydelse eftersom den egna farten är större.
Summa summarum: En lågräser med bakhjulsdrift på stort bakhjul (större klingor bak = mindre transmissionsförluster), borde vara snabbare än en högräser med samma vikt utom vid långa branta backar. (vid korta branta backar kan man ta bättre sats med en lågräser tack vare det lägre luftmotståndet)
Tyvärr har man sällan chans att prova cyklar med helt jämförbara förhållanden. Mina egna erfarenheter från hög respektive låg liggcykel kommer, som jag tidigare beskrivit, från något så när jämförbara cyklar när det gäller vikt och teknisk standard. När det gäller backar som håller sig till max 4% märker jag ingen större skillnad, däremot är trivseln avsevärt större på den låga liggcykeln när det blåser stark motvind både på öppna ytor och vid långa flacka, men sega backar.