Fred Werter skrev:
Vilka reaktioner har ni fått från era hälfter och barn och kompisar och grannar. Ni som har Strida och ni som har A-bike.
Jag har låtit bekanta testa min A-bike (med bytt sadel). En del är för stora eller för tunga, för dessa funkar den mycket dåligt (detta poängterades det även i VeloVision). Den är för liten, för vek och styrningen går extra trögt om man väger för mycket (den är glidlagrad, inte kullagrad som traditionella styrningar). De som är mer normalväxta, eller ännu hellre små och lätta (jag är 174 cm och väger 52kg) anser cykeln vara ovan med okänslig styrning, lågt växlad och med stegringsrisk om man inte cyklar rätt i uppförsbackar, men kan generellt cykla med A-biken efter en kort träningsträcka.
Efter att jag har visat hur A-biken fälls ihop och isär och hur superkompakt och lätt den blir inser åtminstone lokaltrafikspendlarna genialiteten. Ingen annan ihopfällbar cykel tar man lika obehindrat med sig på bussen/pendeln/T-banan, även i rusningstrafik, genom spärrarna, upp och ner för trappor osv.
En del anser dock att den ser så fånig ut med pyttehjulen, och att cykelkänslan är så ovan att trots mobiliteten är A-cykeln inget att ha. Och framförallt cykelfantaster anser cykelegenskaperna är för hårt kompromissade men inser inte att det är iförhållande till att gå som man främst skall jämföra A-biken, inte i förhållande till att cykla med en fullvuxen cykel.
Jag tror därmed att A-biken är för hårt kompromissad för att passa den stora massan. En standard-A-bike som är marknadens minsta och lättaste är ett bra försäljningsknep och en möjlighet att få publicitet men det borde även finnas en större A-bike till den större massan, en A-bike XL!
Med lite större hjul (8"-10" istället för 6"), en riktig sadel förståss (dagens är ett tortyrredskap!), en storlek anpassad för personer med maxlängden 190cm och maxvikten 90-95kg, längre vevarmar (förslagsvis 150-165mm istället för dagens 140mm) och helst en överväxel (DualDrive-liknande system), men med samma unika ihopfällningssystem, integrerade drivlina och med en maxvikt av 8 kg (dagens väger 5,5-6 kg beroende på sadelsystem), och samtidigt ett pressat pris (max 3000kr till kund), hade denna A-bike XL kunnat bli en succe för personer som behöver en cykel för mixade resor. Frågan är när Sinclair och co. inser behovet och utvecklar denna större A-bike.
Intressant nog har Kina-tillverkarna av A-bike-kopior redan börjat utveckla A-bikar med större hjul (8"), starkare ramar (i alla fall enl egen utsago) och ibland med riktig sadel (men utan den nödvändiga vikfunktionen), tex denna: http://www.isseiyoshida.net/abike/forum/fake/pre8in2007116144434.jpg och denna: http://www.isseiyoshida.net/abike/forum/fake/usa8inb4.jpg
Erik Sandblom skrev:
Av de tre, Brompton, Strida och A-bike är det den sistnämnda som jag inte gillar. Slutar rulla med en gång när man slutar trampa, svårstyrd och funkar endast på blankpolerade balgolv ;-)
Var det en A-bike-kopia du provade måntr? En del av dessa är katastrof. Hur hårt var däcken pumpade (90psi är rekomenderat tryck, dvs hårt).
Jag har cyklat min A-bike många mil (främst mellan olika lokaltrafikfärdmedel i Sth, men även i Grekland och Kroatien) på vanlig relativt ojämn asfalt och ibland grus. Visst den rullar långt ifrån lika bra som en storhjult cykel. Mycket beror dock på hur hårt man pumpar däcken, jag brukar pumpa upp dem hårt, till 100-110 PSI. Normalt håller jag 15km/h i snitt på A-biken även på sträckor så långa som 12km (även om A-biken är inte byggd för detta). I förhållande till att gå är detta 3 ggr så snabbt, och det är främst som alternativ till gång som A-biken skall jämföras, inte mot fullvuxna cyklar (eller för den delen fullvuxna ihopfällbara cyklar).
/Lars Viebke www.viebke.nu