Hej! Cykelfrämjandet har cirka 8.000 medlemmar. Hur många SCS har vet jag inte. CF:s tidning Cykling trycks i cirka 9.000 ex. Tidningen finns ofta på folkbibliotek och läses alltså av flera än vad medlemsantalet indikerar. Instämmer i kritiken av CF:s tidning. Det hänger samman med medlemsstrukturen i CF och att den klick som styr tidningen är ointresserad av cykelteknik etc. Jag har skrivit om liggcyklar en gång, Krister Spolander en annan gång och dessförinnan tror jag att det varit inne någon artikel om liggcyklar i Cykling, men intresset är svagt för att inte säga obefintligt. Jag har också noterat när jag deltagit i olika aktiviteter med CF att deras intresse för mina liggcyklar är ytterst marginellt. De är inte ens intresserade av att sätta sig på cykeln för att få en uppfattning om vad hur det känns. Beträffande de andra tidningarnas upplaga så är den okänd för mig. Ofta håller man upplagesiffror hemliga. Om folk visste hur få tidningar som säljs så skulle det vara svårare att sälja annonser. Upplagor överdrivs ofta med andra ord. Vätternrundans tidnig är säkert den största cykeltidningen i Sverige. Den trycks antagligen i cirka 20.000 ex men det kan man säkert få besked från redaktionen om. De lär gärna skryta med sin upplaga. Deras intresse av att skriva om liggcyklar torde dock vara svagt. Jag har lyckats placera artiklar liggcyklar i vanliga tidningar ett par gånger. För några år sidan fick jag in en artikel på temat Liggcykeln framtidens cykel i Aftonbladet med bild på mig själv cyklandes en M5 Blue Glide. Dagspressens intresse för cykelteknik är dock svagt och mest nostalgiskt. I går rinde en journalist från Expressen till mig och frågade om trender inom cykling. Hon hade fått för sig att det var inne med mormorscyklar (damcyklar med djupt insteg) och ville testa med mig. Vid mitt korta samtal med denna kvinnliga journalist framkom att hon visste inte ett smack om cyklar som teknisk konstruktion, hon visste inte vad ett fackverk är och hon hade ingen aning om vad jag menade när jag nämnde damcyklars stora transmissionsförluster. För den större delen av allmänheten i Sverige är cykeln inget modernt transportmedel utan snarare ett stämningsskapande instrument för nostalgiker och/eller ett säkert tecken på fattigdom alternativt överdriven hurtighet.
Bo Dellensten
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-admin@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-admin@lists.lysator.liu.se] För Sverker Fridqvist Skickat: den 10 oktober 2004 22:28 Till: HPV Sverige E-postlista Ämne: [hpvs] Re: [hpvs] Vätternrundan, marknadsföring mm
On 2004-10-10, at 20.49, Mats Nilsson wrote:
Efter ha varit med i bägge organisationerna i 20 år (jubileum i år :-) har jag dragit några slutsatser, folk får gärna rätta mig på !!!.
- Cykelfrämjandets (CF) tidning tummen ner, att man inte över åren har
lyckats bättre trots betydligt mer pengar än konkurrenten.
- Cykelsällskapets (SCS) tidning tidigare tummen upp, numera tummen
horisontellt haft bra artiklar trots begränsade resurser.
Instämmer i princip.
CF är ofta (antagligen regionala skillnader lokalorg emellan) har äldre medlemmar och mer rena vardagcyklister. SCS har yngre medlemmar (än CF) vardagscyklister som cyklar mer & längre.
CF cykelleder får man skämmas över många gånger, hur kan man kalla en del cykelled, bara instämma i en del av SCS kritik. SCS cykelleder bra men ack så långt det kan bli mellan två punkter ibland. Väl beska mot CF leder ibland, CF lyckas emellanåt.
Detta är något som ofta återkommer i SCS tidning. De har (ibland) konkret kritik, så utan att ha cyklat någon led vågar jag tro att SCS kritik av (en del av) CF:s leder är befogad.
Historiskt är SCS en utbrytargrupp ur CF. Medan Vägverk och cykelbranch stött CF har SCs fått stöd från Riksidrottsförbundet. I ett par brev till bägges ledningar har jag efterlyst en ihopslagning alt en tydlig delning av ansvarsområden men tyvärr så är det delvis samma folk nu som vid skilsmässan 23-30år tillbaka. SCS menar att konkurrens främjar, möjligt att det stämmer men smeta ut de små resurser svensk cykling får på två är slöseri, bägge har kanslin som kostar om inte annat.
Det verkar särskilt hos SCS finnas en öm tå där. Utbrytningen skedde på den tiden Cykelfrämjandet fortfarande hette "Cykel- och mopedfrämjandet", och det kan ju tänkas att CF på den tiden inte var så cykelorienterade som purister skulle önska och att det därför var befogat med en ny organisation. Numera verkar det vekligen vara resursslöseri, men det kvarstår ju att SCS är mera noggranna när det gäller att reka leder.
Trots allt jag skriver ovan om CF & SCS så har de uppskattningsvis organiserat 10000 cyklister IHOP (många är medlem i bägge). Sverige har ca 9 miljoner invånare vad jag vet. Hur många som läser Kadens eller Vätternrundans cykeltidning har jag dåligt grepp på. Bo D vet du ?. Problemet är att vi via CF/ SCS når vi bara inbitna cyklister som ofta (men inte alltid) är konventionella vad som krävs är bra intressanta artiklar i andra tidningar ex Utemagasinet, STF & Friluftsfrämjandets tidningar. Fler aktuella org/ tidningar med upplaga ?
Givetvis är dessa tidningar också utmärkta kanaler. Turist (STF) tar nog in artiklar som beskriver turåkning inom Sverige, Utemagasinet verkar vara mera vinklat åt äventyrshållet. Turist och Utemagasinet har hög klass, så det krävs kanske lite extra vad gäller text och bild för att få in något där. Friluftsfrämjandet är ju en idéell organisation, så de kanske är något mindre nogräknade (precis som CF och SCS).
Möjlighet till testcykling i samband med cykeljippon runt om i landet. En bild i en tidning är en sak men provcykling ger betydligt mer. Kan man dessutom få en lokal kändis uttala sig så är det än bättre.
Just det, jag efterlyser en sammanställning av sådana jippon. Låt oss inför nästa år göra en sida på vår sajt där jippona är listade i datumordning. Den som vill kan därmed ta sig till dessa jippon för att sprida ljuset. Vid min hemstad Kristianstad har man t.ex i juli varje år ett motionslopp som samlar många vardagscyklister. Ingen tävling, ingen hets. Det borde finnas flera sådana i vårt land.
Tänk om vi kunde få ett inslag i Lilla Sportspegeln alt Sportspegeln där på rörliga bilder framgår hur cyklarna rör sig. Ex Henry och Tor-Leifs byggen för att visa variationen och fartmöjligheterna. Fart är trots det som verkar intresserade de flesta även om jag själv mest svängt mot komfort. Kanske med bilder från USA och farttävlingarna där.
Jo, tänk om... Fast de har nog ett hårt tryck från alla små sporter som vill synas i TV. Men det hindrar ju inte att man försöker. Problemet med just Lilla sportspegeln är väl då att det finns mycket få liggister i den åldern, särskilt sådana som idkar liggcykling som sport...
Sverker
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs