Den Sun, 22 January 2012 10:19 skrev Anders D:
I radioprogrammet "God morgon världen" citerades VTI-forskaren Sonja Forward som sa att "Ju mer utbildning (i trafik) och ju bättre utrustad bil man har, desto större risker är man beredda att ta. Kanske finns en parallell till hjälmförsedda cyklister på snabba cyklar med skivbromsar.....
Min "privatforskning" säger likadant. Som Krister påpekade så är kopplingen mellan en färsk körkortsutbildning och säkra förare mycket svar. Detta beroende på att man inte kan lära sig bedöma trafiksituationer på skolbänken. Likaså, så kanske man kan lära sig lite grundläggande fordonskontroll under halka, men man kan inte lära sig riskbedömning på en dag.
Jag anser att man behöver en balans mellan fordonskontroll, trafikinsikt och förmågan att bedöma risker (och agera därefer, förstås). Körkortsutbildning tar egentligen knappast upp nån av dem. Många, främst manliga, ynglingar tror att (överskattad) fordonskontroll är lika med bra förare, men de har ganska noll koll på de andra två områden. Kvinnor kan oftast mindre fordonskontroll, och har inte heller lika mycket trafikinsikt, men deras riskbedömning är på en helt annan nivå och därmed är de ändå säkrare och, därmed, bättre förare. Många medelålders män har mycket trafikinsikt och tror sig vara bra förare, men brister stort i deras riskbedömning ibland. Eller hur förklarar man annars att man i detta väder fortfarande har människor som kömmer och kör i häcken på en. Rallyförare må vara bäst på fordonskontroll, men även här kan det brista i riskbedömningen i vad som är OK i vanlig trafik.
Men ligger alla tre på samma nivå, så är det bra... men ingen fartkamera som kan ta reda på sånt.
Att använda cykelhjälm kan båda komma fram ut ur en persons höga riskmedvetandet, men även ut ur ett felaktigt resonemang att man kan ta sig större friheter i kapitlet "fordonskontroll" om man "tar på sig en sån", lite som skyddsburen i en rallybil. Att forska kring mänskliga beteenden är verkligen inte lätt.
Eriks inlägg om rattfulla cyklister är mycket intressant och ytterligare en "hoppsan det tänkte vi inte på" aspekt att studera komplexa fenomen där många faktorer finns med. Fast helt uppenbart i en studentstad där man fyllecykling är fullt accepterad...
Frågan är, måste forskning bevisa allt innan vi anpassar vårt beteende?? Eller kan vi bara säga: ta på hjälmen, träna på att hantera ditt fordon, var uppmärksam och ta inga risker... kan man ha lag på allt detta eller skall vi sluta behandla oss själva som idioter och lära varandra lite vett istället? Kanske rent av säga till "din nästa" om du ser riskfylld beteende, med eller utan hjälm?
/Frederik