Tack Frederik
Ett stopp med dessa förutsättningar (20 km/h och 90 kg ekipage) kräver alltså ett extra energitillskott som motsvarar en omväg på 77,7 meter, eller hur?
Och tack Erik för referensen till den intressanta artikeln Why bicyclists hate stop signs.
Mvh
Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Frederik A. Van De Walle Skickat: den 27 oktober 2007 10:20 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: Re: [hpvs] Vad betyder ett stopp översatt till körsträcka energimässigt?
Svaret kan vara ganska enkel. Cyklisten förlorar helt sin kinetisk (rörelse) energi vid inbromsningen, som han/hon då måste återställa.
Förlusten är då lika med denna energi som är 0,5 x m x v². Mycket beror alltså på hur snabbt cyklisten cyklar, dvs. en som cyklar snabbt blir förhållandevis mer störd av ett stopp. Med tanke på den stora spridningen som finns i effekt mellan olika människor, så blir även svaga cyklister mer störda förhållandevis.
Svaret i ditt konkreta exempel är:
v = 20km/h = 5,55 m/s
v² är då ungefär = 31 m²/s²
Ek=0,5 x m x v²=0,5 x 90kg x 31 m²/s²= 1395 joule
Om vi antar att din cyklist trampar 100w för att cykla 20km/t, så blir det en "energimässig tidsförlust" på 14 sekunder. Alltså, det tar drygt 14 sekunder att trapa ihop 1395 joule vid 100w, detta är alltså INTE accelerationstiden och INTE tidsförlusten pga att man måste ta sig upp i fart igen.
Tycker dock att konceptet av "energimässigt tidsförlust" är ett intressant koncept. Det är ganska rimligt att lägga till denna tid till stopptiden och den tiden som man tappade för att man behöver accelerera till marschfart igen. Sammanlagt blir det ganska mycket tid man förlorar och kan vara en intressant mått för hur störande en (onödig) stopp upplevs av en cyklist.
Mvh,
Frederik
----- Original Message ---- From: Krister Spolander krister@spolander.se To: hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Saturday, October 27, 2007 9:19:38 AM Subject: [hpvs] Vad betyder ett stopp översatt till körsträcka energimässigt?
Som cyklist vill man ju inte gärna bromsa bort rörelseenergin utan vill ha ett jämnt och stadigt flyt, utan onödiga stopp och inbromsningar.
Låt säga att cyklisten pinnar på i 20 km/tim, ekipaget väger 90 kg, men sen tvingas till ett stopp. Vad kostar det energimässigt att sen accelerera upp till marschfarten igen? Och, hur långt skulle cyklisten kunnat köra med den energiinsatsen om han sluppit stoppet.
Kan någon, mera förtrogen med fysikens lagar än jag, översätta vad ett stopp betyder i förlängd resväg energimässigt?
Mvh
Krister
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs