On Sep 25, 2009, at 17:53 , Erik Sandblom wrote:
I Nederländerna finns det så kallade snabbcykelvägar. Fietsberaad har en artikel om det som illustreras med en velomobil. Vad anser panelen om det? Liggister, velomobilister: hur snabbt måste man kunna cykla för att det ska kallas snabbcykelväg, om du får bestämma? Vilka toppfarter och snittfarter bör man förvänta sig av en snabbcykelväg? Vilka avstånd skulle du cykla till vardags om det fanns gott om snabbcykelvägar där du bor?
Jag har redan förespråkat vad jag kallar velostrador i ett antal år. En velostrada är en cykelväg som endast får trafikeras av cyklar, där den förväntade hastigheten är relativt hög. Avsikten med velostrador är att erbjuda en snabb väg för cyklister, inte i första hand att erbjuda natursecenerier eller bullerfri miljö. Velostrador kan alltså anläggas parallellt med tunga trafikstråk för motortrafik, om det är det lämpligaste vägvalet. Velostrador bör inte dras igenom bostadsområden, utan snarare runt dem, för att minska risken för trafikhinder i form av barn och fotgängare med hund och snöre.
Hastigheten på en velostrada förväntas vara 20-30 km/h på plan mark. Man kanske behöver ha hastighetsbegränsning, en rimlig nivå är nog då 40 km/h. I realiteten är det få cyklister som klarar högre hastigheter än runt 30 km/h, så i praktiken gäller fri fart. De som vill köra fort ska ha väjningsplikt mot långsammare trafik, som vanligt. De som vill köra långsammare än c:a 15 km/h ska välja vanliga GoC-stråk. Vill och kan man köra fortare än 40 km/h får man använda sig av vanliga vägar. Vägsträckning, sikt osv ska dimensioneras för dessa hastigheter.
I den mån velomobiler blir populära, kan det finnas skäl att anlägga särskilda velomobilspår avsedda för högre hastigheter. Problemet är idag hypotetiskt, antalet velomobiler i daglig drift i Sverige kan nog räknas på ena handen.
Eftersom jag bor ett par km från jobbet, spelar inte snabbygelvägar någon roll. Jag cyklar under den varma årstiden, och men går hellre när det är kallt. Annars är jag rätt säker på att jag skulle cykla 20 km ToR till jobbet, om jag hade möjlighet att duscha på jobbet. Jag skulle sannolikt cykla större delen av året, men jag skulle nog ta allmänna kommunikationer eller min bil vid otjänlig väderlek (dvs mycket snö och is på cykelbanan).
- Sverker