Lars, har du detaljer kring ditt belysningssystem på nätet någonstans? Jag tycker det låter väldigt intressant. Jag skulle behöva vrålstarkt lyse på min Mango.
Tyvärr har jag inte lagt upp det på nätet men det är rätt enkelt och kräver ingen elektronikkunskap.
Jag har utgått från standarden för 12V reflektorlampor, GU5,3.
Lamphållarna är köpta på ClasOhlsson, kostar 19kr/st, nr 22-4285 LED-lamporna är köpta på ClasOhlsson, kostar 79kr/st, nr 36-1504 IRC-halogenlamporna med inbyggda reflektorer är köpta på ELFA, kostar 106kr/st, nr: 33-547-01 (24 graders spridningsvinkel) Här är dock IRC-lampan betydligt billigare: http://www.fractronics.com/osram_irc.shtml (59kr/st)
Angående IRC-lampan kan man även utgå från andra halogonereflektorlampor som passar i samma sockel, även den mindre GU4-standarden om man inte har plats. Dock ger denna IRC-lampa starkt vitt ljus och mycket bättre ljusbild än andra reflektorlampor. Se testet i Lampskolan (gör-det-själv-dyklampor för grottdykning): http://baggbodykarna.org/showthread.php?t=70
Lampor med mellanbred spridningsvinkel (24 grader) är allroundlampan för montage på cyklar och passar bra om man inte kopplar belysningen så att den följer med då man styr (eller på hjälmen). Lampor med smal spridningsvinkel (10 grader) passar bäst då man kan styra belysningen (framförallt om man har den på hjälmen). Därmed kan man klara sig med lägre effekt, kring 10W. Lampor med bred strålningsvinkel (38 grader) passar bäst som komplement vid skogscykling, och bör vara starkare (IRC 30W / standardhalogen 50W) för att ge tillräckligt ljus.
Dessa halogenlampor med inbyggd reflektor används förrutom till hemmabelysning (spotlights) för gör-det-själv-belysning offroadmotorcyklister (kompletterar motorcykelns belysning), dykare (se länken ovan) och som sagt cyklister som vill ha massiv belysning till en billig penning.
Har man ett 12V-system utnyttjar man med fördel bara en IRC-lampa, det räcker gott och väl frö alla situationer, tillsammans med en eller två LED-lampor. Lamporna kan kopplas in hur som helt, man behöver inte hålla koll på polerna.
Har man ett 24V-system (som BionX) köper man antingen en spänningsregulator (tex på Elfa) som reglerar ner spänningen till 12V, denna är relativt dyr men har bra verkningsgrad, eller kör med dubbla lampor i serie (krävs att de är identiska) varvid varje lampa får 12V.
Har man inget hjälpmotorbatteri, kan man köpa ett litet 12V motorcykelbatteri (bly-syra), 2-6A beroende på hur mycket ljustid man vill ha och hur mycket vikt man kan acceptera. Batteriet kostar någon hundring på Biltema och liknande butiker och laddas med vanlig bilbatteriladdare (med omställbarhet för motorcykelbatterier).
LED-lamporna genererar knappt någon värme och kan hängas upp utan att tänka på kylningen. Halogenlamporna genererar däremot rejält med värme (nästan 20W) och kräver värmetålig upphängning eller att man alltid cyklar då belysningen är igång, varvid fartvinden kyler belysningen. En del pillar in belysningen i en PET-flaska, eller tejpar bara fast den med EL-tejp, denna lösning tål inte värme men duger som sagt så länge man hela tiden cyklar och kör med max 20W (helst mindre). Se tex dessa gör-det-själv-lösningar på HappyMTB: http://happymtb.org/forum/read.php/1/483235 http://happymtb.org/forum/read.php/1/494966
Jag har gjort små aluminiumburkar (rörstump+bottenplatta) för halogenbelysningen och knådat till hållare i knådepoxi (från Biltema), som jag har slipat och målat till LED-belysningen. Båda är tighta och därmed vattenskyddade men för säkerhetsskull har jag gjort skyddslock för halogenburkarna.
I fören på en velomobil bör man kunna fästa belysningen i en hålförsedd aluminiumplåt eller liknande för att klara och sprida värmen om kåpan i övrigt är i plast (glasfiberarmerad polyester eller epoxi eller motsvarande).
/Lars Viebke www.viebke.nu