Ett långt inlägg med svar på flera inlägg... (jag har semester ;-)
Självfallet är en trehjuling mer praktisk och säker, men samtidigt finns två saker som talar för en tvåhjuling:
Självfallet. Allt är möjligt. Tycker att tvåhjuling inte är något alternativ för en mer allmän publik, men det kan säkert funka för enstaka enthusiaster!
-Personligen tycker jag om att balansera, det är en del av tjusningen med cyklar (liksom den största nackdelen ur ett säkerhetsperspektiv).
Vind är ännu farligare, som Bruno också påpekar. Och inte vindstyrkan i sig, men snarare oförutsägbarheten. Det är nog främsta orsaken att en tvåhjuling är tydligt mindre lämplig än en trehjuling.
-Visst bör väl en tvåhjuling vara snabbare tack vare mindre frontarea, lägre vikt och lägre rullmotstånd? Trike- och velomobilägare verkar inte ha problem med detta, men återigen handlar det om personliga prioriteringar. Jag vill cykla snabbt och effektivt.
Tvåhjulig är snabbare till viss mån, mer om det senare...
Har ni idéer om:
- start och stopp (landningsställ, bombluckor eller öppna hål för
fötterna?)
Öppna hål definitivt! Landingsställ och bombluckor är ingen alternativ för körning i trafiken. Bra stänkskärmar gör att man inte blir blött.
- material (coroplast o.dyl. är svåröverkomligt i Sverige, fiber är
arbetskrävande, osv)
Min erfarenhet är att man ska ha ett mjukt material på en tvåhjuling. Det dämpar vindstötar och gör att man kan röra överkroppen lite extra som gör cykel mer lätthanterlig. John Tetz design ser mycket bra ut.
- design (laminärt flöde kan man glömma, så hur förenklar man formen?)
- konstruktion (inom båtsektorn använder man tex multi-chine system som
huvudsakligen byggs av flata paneler)
Bäst erfarenhet har jag med den Flevobike Basic som Ymte Sybrandy och jag tävlade med under några år på 90-talet. En basic är en mycket praktisk och långsam liggis, men med kåpa blev den plötsligen hyfsad snabb också. Den hade en nos av glasfiber och en bakdel av skumgummi (eller neopren) med några glasfiberstångar som höll den i form. Hela kåpan var monterad på vevaxelhuset och det fanns ett gångjärn som gjorde att man snabbt kunde lyfta upp hela kåpan som gjorde att man kunde kliva på cykeln som vanligt. Att man snabbt kommer ut känns tryggt i en knepig trafiksituation. Dessutom är materialet starkare än tyg och coroplast, som gör att det finns lite skada när man ramlar... Denna enkla cykel de flesta tävlingar i sin tid, Ymte i Holland, jag i Belgien. Ymte körde dessutom Paris-Amsterdam i rekordtid med den. Och på tävlingar på inomhus gokartbana kom jag på andra plats ('96?), det var nog den enda gång som en cykel med kåpa var med på podiumet i en sån tävling! Den är den mest praktiska tvåhjuliga liggcykel med kåpa jag vet. Och det är säkert möjligt att återskapa konceptet. Hör av dig om du vill veta mer (och vill se bilder, mm.)
- finns kit att köpa?
M5 sålde ett tag ett liknande kåpa till sina lowracers. Den var ännu snabbare (57km/h för 250W) men mer opraktiskt, ur egen erfarenhet så kan jag säga att man knappt kunde se vägen eftersom huvudet sitter så lågt bakom nosen, och att den var mycket mer svårhanterlig i tajta kurvor. Det fanns dock en holländare som cyklade upp till 50000km per år (femtiotusen kilometer på ett år!) med en sån, men det funkar endast på de perfekta cykelvägarna som finns utom för städerna i Nederländerna.
Eller är det månne så att jag "fan i mig får skärpa till mig" och satsa på tre hjul trots allt?
Jag drömmer nog om en praktisk Diablo klon där jag cyklar mellan bilarna på motorvägen... men realistisk sett så tror jag mest på en mjuk kåpa om man ska ha en tvåhjulig "velomobil". Visst kan man göra en sån tvåhjuling lättare än en trehjulig hårdkåpad velomobil (dock min Basic med kåpa var 29kg, 22kg cykel och 7kg kåpa), men Basic med kåpa var inte snabbare än t.ex. quest och Waw... och trots allt inte lika praktiskt heller (att parkera cykeln och ta med en mängd bagage var svårt).
Daniel säger:
En variant skulle kunna vara ett strip bygge. Det är en metod som används mycket till kanoter. Fördelen är att det blir lätt och att man lätt kan få dubbelkrökta ytor. Kanoter byggda på det sättet är lättare än fabriksbyggda glasfiberkanoter. Det kan vara värt att titta på iafa. kika på http://www.thomassondesign.com/doc/build.php
Vem gör en velomobile med denna metod? Jag känner en kille som byggde sina former till velomobile på detta sätt, själva cykeln var dock fortfarande glassfiber. Ganska ekologisk också...
Tero skriver: Leitra velomobil med BioX nav 24 km/h Som øvan, tygre gående på raka men lættare i stan. Jag føredra full HPV velomobil, men jag ær relativ stark cyklistmotionær.
Som sagt upplever jag INTE att min Waw gick mycket tyngre med BionX (extra vikt + motstånd navmotor). Jag kom på en sak som skiljer våra cyklar: du har en 20 tums bakhjul, som betyder att den snurrar typ 50% snabbare än min 26 tums bakhjul med fet däck och därmed har typ 50% mer motstånd från motorn. Kanske är det en del av förklaringen varför vi upplever BionX på ett annorlunda sätt - det finns faktiskt ett högre motstånd på ett 20-tums hjul! Resten kanske förklaras med att Leitran är långsammare i grunden och på så viss påverkas annorlunda.
Min drømpendlar cykel: tre hjul, smalare+snabbare glassfiberkåpa æn Quest. Den hær cykel excisterar inte æn.
Kankse den nästa generationens Waw? Dagens Waw är smalare och lika snabb, morgondagens: vem vet? :-)
Bruno skriver:
..... Bästa allround jag kan tänka mig och för att även kunna köra i stan är helkåpad trehjuling, men tyngd och storlek, inte minst bredd, på existerande cyklar avskräcker något. Det försöker jag råda bot på just nu... :)
Det går utmärkt att cykla i stan, man ska dock veta hur bred man är! Och se till att du inte blir stående precis bredvid bilar där det är svårt att se dig. Öva på bredden och sen är det bara att göra.
För att motverka att cykeln går tungt i snön kan man montera en liten lätt elmotor som driver tramporna, t ex en Cyclone 180 W, väger 2-3 kg monterad exklusive batterier och fördelen, förutom effektivt frihjulande, är också att man kan använda den genom växlarna. Glöm BionX. Ett sånt här fordon aspirerar inte på att vara snabbare än en tvåhjuling, utan kombinerar hyfsad fart med bekvämlighet och smidighet i användandet på ett sätt som en tvåhjuling aldig kan uppnå.
Jaa, vi är ju alla unika och har olika erfarenheter. Tero har inte lika bra erfarenheter med BionX på sin Leitra - så går det. Likaså tycker jag definitivt att en velomobil ska vara snabbare är en tvåhjuling och så är också min erfarenhet. Kanske är det så för dig Bruno i området där du bor och är Mangon för tung helt enkelt, eller kanske borde du kolla din Mango och se att båda framhjul går perfekt parallellt när du sitter i den, det är den främsta orsak till att trehjulingar är långsammare är de borde vara. John Tetz kom fram till detta efter att han länge har hävdat att trehjulingar har högre rullmotstånd, men till sist insåg att framhjulen på sin trike inte var bra riktad...
Trevlig höstlov alla!
/Frederik