08-02-11 19.50, skrev Jan Almkvist på jana@almkvist.se följande:
Nu är det andra gången som det där argumentet med tätorterna dyker upp i tråden. Jag börjar bli nyfiken på om du använder dig av samma definition av tätorter som SCB?
Jag läser innantill från SCBs hemsida, ja.
58% av befolkningen bor i städer med fler än 10 000 invånare. http://www.scb.se/templates/Publikation____199139.asp
84% av befolkningen bor i tätorter med fler än 200 invånare. http://www.scb.se/templates/pressinfo____184047.asp
Över hälften av landets invånare bor inom 5 kilometer från en jänvägsstation. http://www.banverket.se/sv/Amnen/Jarnvagen/Undersida-2-Jarnvagen/Cykelhanter ing-vid-jarnvagsstationer.aspx
Jag kan inte hålla med om att det är ett glesbefolkat land. Det är fel att tänka sig att alla invånare är jämt utspridda, för så är det inte.
Ett exempel på detta är väl idén med att ta bort parkeringsplatser i centrumkärnorna. Det är tänkbart att det fungerar alldeles utmärkt i större städer men i mindre städer tycker jag att det verkar ha fått till följd att affärer och företag flyttat utanför staden där det finns parkeringsplatser för kunder och anställda med påföljd att centrumkärnorna dör ut.
Nej, tanken är att _ersätta_ parkeringsplatser med annat som just affärer, busshållplatser, cykelparkeringar, mm. Då blir det tvärtom så att affärer och företag _flyttar in_ till staden på grund av de attraktiva lägena som frigörs. Ett bra exempel är Vallgatan och Drottninggatan i Göteborg, som miste sina p-platser och blev gårdsgator med chique designbutiker och frisörsalonger.
Att helt enkelt amputera p-platserna i nån sorts vakuum gör man aldrig i en stad. Det finns alltid någon som vill använda marken till något annat.
utanför staden där det finns parkeringsplatser för kunder och anställda med påföljd att centrumkärnorna dör ut.
Ok men då är det exakt det som Per-Eric skriver, att man har valt att förbättra möjligheten att ta bil utanför stan, istället för att förbättra möjligheten att röra sig utan bil i och till stan. De externa parkeringsplatserna uppstår inte av sig självt. Om man kan styra verksamheternas placering så tyder det på en tät befolkning, och då kan man välja mellan att arbeta med tillgänglighet via gång, cykel kollektivtrafik, eller via bil.
Erik Sandblom