06-09-15 22.11, skrev afolke@telia.com på afolke@telia.com följande:
I övrigt vill jag, i likhet med Bruno, ge Erik Sandblom en bukett beröm för att ha tagit upp ett brännande hett och angeläget diskussionsfält på forumet.
Tack! Jag trodde ni skulle bli arga på mig som nykomling, men det märks inte i alla fall.
Men eftersom cykeln är överlägsen alla andra fortskaffningsmedel inom storstaden så vinner den i långa loppet. Fråga mig. Under tre bast när jag bodde i Stockholm cyklade jag kors och tvärs inom stan - T-bana, HA, löjligt långsamt!
Nya tunnelvagnen C20 körs trippelkopplad och tar då 378 sittande passagerare och 864 stående. Om alla 1200 passagerare cyklade istället, skulle inte gatorna korkas igen då?
Jag har läst att medelhastigheten på röda linjen är 30 km/h, gröna är 35 och blåa 40 km/h. Lägger man till tiden det tar att åka rulltrappa och vänta på tåget, så måste man åka ganska lång sträcka, och dessutom ha start och mål nära t-banan, för att den ska vara snabbare än cykel.
Antag att cyklingen ökar med tusen procent inom fem år. Får alla cyklar plats, eller kommer vi få cykelträngselskatt då? Man kanske kan hoppas att en minskad bilism ger utrymme för en ökad cyklism. Om bilismen minskar med 20% kanske det ger utrymme för 40% fler cyklar. På stadsgator där bilarna inte kommer fram snabbare än cyklarna, så innebär det en total kapacitetsökning på 40%.
För den som är intresserad körs Stockholms nya vita pendeltåg X60 dubbelkopplat och har då 748 sittplatser och 1100 ståplatser. Om alla 1800 passagerare cyklade istället ...
Jag var en av de (få) som tillsammans med expressenjournalisten Lars Thörngren stred för cykelbanetillgängligheten (vilket ord, va'!) i stan i början av 90-talet.
Bra gjort! Jag var nyligen i Stockholm och såg cykelbanor med mörk granit och cykelsymboler i mässing inbäddade i graniten. Wow. Fina kilometerangivelser också, det har vi inte i Göteborg.
Erik Sandblom