Anna Noreheim wrote:
Ok, har blivit mer o mer övertgad om att en tillbakalutad sitsställning kanske inte vore sa dumt ända.
Nu till en annan fraga. Varför används inte kuggremmar för drivning av cyklar? Har lyckats hitta ytterst fa ex. Är det pa grund av deras materialbegränsningar, eller kan de överföra lika sor kraft?
Med tanke på att det finns motorcyklar (bl. a. vissa modeller från Harley-Davidson) som använder remdrift, borde frågan om hur stor kraft de kan överföra vara besvarad. Men för att vara övertydlig: De kan klara mer kraft än en människa kan alstra.
I varat fall skulle det vara bra om vi kunde anv en rem eftersom den kan böjas mer än en kedja (med tanke pa lutningen).
Jag antar att du menar vridas, d.v.s. trampornas drev och bakhjulets drev kommer att vinklas olika när föraren lutar i kurvorna men bakhjulen (3-hjuligt, var det ju) förblir i samma läge, och då får du en vridning i kraftöverföringen.
Som andra redan har sagt, är detta inte självklart något en rem klarar bättre än en kedja. Båda kommer att slitas snabbare om man belastar dem när de är vridna. Vilken som slits snabbast, vet jag inte. Det får ni antagligen testa för att få veta säkert.
Det borde väl ga att använda en rem i kombination med ett navväxelsystem?
Absolut. Men det finns knappast några navväxlar att köpa med remskiva monterad från fabrik, så det skulle ni få bygga om själva, alternativt beställa specialserier från tillverkarna. Dyrt i båda fallen.
Men huvudanledningen till att remmar är impopulära är att de har lägre verkningsgrad än en välskött kedja. Cyklister är MYCKET medvetna om verkningsgrad. Det blir ganska uppenbart när det översätts till eget muskelarbete (istället för att t.ex. vara något abstrakt som bilens bränsleförbrukning). Alla som kört cykel med "dynamo" till lyset vet hur den suger i benen efter ett par kilometer. Ett 2.5 Watts cykellyse med (gissningsvis) 25-50% verkningsgrad i generatorn blir en extralast på 5-10W och det känner man direkt. En cyklist utvecklar i storleksordningen 100W, så vi pratar om 5-10% förlust för ett dynamolyse. En bra kedja har mer än 90% verkningsgrad. Det blir svårt att få remdrift lika bra. Och, som sagt var, 5-10% förlust känner man direkt. Lägg till detta att navväxeln i sig har ytterligare 5-10% förluster i vissa växlar, och det hela börjar se riktigt tråkigt ut.
Många trevliga cykelidéer har misslyckats på marknaden för att konstruktörerna inte förstått hur viktig verkningsgraden är för en cyklist (t.ex. plastcykeln Itera som ju hade potential som rostfri "folkcykel" men hade så mjuk ram att cykelarbetet blev ineffektivt). En annan faktor är vikt. Visserligen borde viktökningar räknas relativt totalvikten, d.v.s. inklusive förare och ev. bagage, men erfarenhetsmässigt vet vi att cyklister skyr cyklar som känns tunga att hantera. Psykologi är viktigt. Om den känns lätt tror man att den rullar lätt också. Sedan har vi komplexiteten. Ju fler delar som kan gå sönder, desto högre sannolikhet att någon faktiskt gör det. Vänder man sig till entusiaster (som den här listan) kan man räkna med att det är OK med visst underhållsarbete, men säljer man till "vanligt folk" får man problem om, t.ex. en remspännare måste justeras emellanåt.
Så vad pratar vi om, hittills? 3 hjul (dyrt och tungt), "mot"-luta i kurvor (komplicerat, dyrt och antagligen tungt *), navväxel (trögt), remdrift (trögt och dyrare än kedja). Hmmm. Många utmaningar att övervinna.
* = Fast kolla på Flevo-trike och andra midjestyrda lösningar (Python har också redan nämnts, tror jag). Det kan finnas uppslag där som ni kan plagiera.
Anna
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
/Torsten