Lars Viebke wrote:
Svar till Fred Werter angående styrningen hos småhjulta cyklar:
Styrningen på Biltemavikisen är det inget fel på. Precis lika dan som på vilken småhjuling som helst. Välbalanserad men mer kvick än en storhjuling.
"Men mer kvick" är nog det som förklarar hur vi upplever skillnaden då. Microbiken är mer kvick än min stora damcykel i gammal modell också köpt på Biltema.
Små hjul betyder liten liten tröghet och liten gyrokraft, och därmed generellt en kvickare styrning. Är styrningen välbalanserad innebär det dock att den aldrig överraskar utan bara att det behövs mindre kraft för att styra och högre fart för att kunna få tillräcklig centriputalkraft för att enbart kunna styra med kroppen.
Sedan spelar sitthöjden mycket stor roll, så hur mycket man måst hissa upp sadeln påverkar upplevelsen.
/Torsten
Hur är A-bike ifröhållande till detta med kvickhet i styrning då.
A-biken har så små hjul (6" = 150mm, ETRTO 86x32mm) att gyrokraften iprincip är obefintlig. Lägg till relativt hög friktion i styrleden (glidlagrad istället för kullagrad) och man inser att man har en cykel vars styrning är iprincip helt död. Därmed styr man enbart med styret, inte med kroppen, och pga friktionen i leden är styrningen trotts de ultrasmå hjulen relativt trög (enl tester, kan friktionen upplevas som störande om man är en tung cyklist). Normalt vänjer man sig dock ganska snabbt vid styrningen. A-biken har ett kort styre men någorlunda normallängd jämfört med MicroBikens ultrakorta styre.
Därtill har A-biken ultrakort hjulbas (70cm), och i förhållande till en vanlig cykel en vek ram. Korta vevarmar (140mm) och en sadel som nästan är placerad rakt ovanför bakhjulet gör att det krävs lite träning innan man har vant sig vid A-biken och lärt sig acceptera dess kompromisser. Tex i uppförsbackar förflyttar man vikten från sadeln till tramporna och lutar fram överkroppen, varvid man iprincip eliminerar stegringsrisken helt. Men som sagt A-biken, har många kompromisser, men en helt överlägsen mobilitet än en fullvuxen ihopfällbar cykel. Har man ingen nytta av mobiliteten skall man förståss välja en annan cykel. För längre turer väljer man förståss alltid att cykla liggande - bekvämt, roligt och snabbt! :o)
Ställs det högre krav på responstid ju kortare hjulbas man har? Eller har den med styrningens vinkel att göra.
Både och, samt hjulstorleken och tail.
Liggcyklar har kanske mycket höga krav på detta med kvickhet.
Mjae. Liggcyklar har ofta ett litet framhjul som ger liten centriputalkraft coh därmed en kvick styrning. Därtill ligger man ner och har svårt att röra på kroppen varvid man måste lära om, och styra med styret istället för med kroppen vilket man instinktivt gör på en upprätt cykel, förutatt att farten är tillräckligt hög.
/Lars Viebke www.viebke.nu
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs