Bikedrive må ha sina svagheter, men det är definitivt inget hokus pokus. Problemet de försöker lösa är högst verkligt och påtagligt.
Bikedrive bygger på en sund och enkel princip: att jämna ut det mycket pulserande kraftflödet från cyklisten. Vid kl 3-9 (upprätt cykel) har cyklisten både hög kraft i benen och maximal hävarm. Vid 6-12 är vevarmen noll och vridmomentet också noll. Detta gör att vridmomentet går från noll till max varje varv. Med Bikedrive lagrar du en del av energin i maxläget (i fjädrar) som du får tillbaka i minläget. Den största vinsten ligger i att kunna ge högre effekt till drivhjulet vid cyklistens mjölksyretröskel. En massa högst seriösa tävlingsåkare använder Bikedrive. Ett helt proffslag på landsväg kör med deras vevar. Dessutom har både Norska och Österrikiska mästerskapen i Mountainbike vunnits med Bikedrive samt tyska mästerskapen i velodrom (traditionell cykel). Oberoende tidningar bl a tyska Bike och amerikanska MBA har testat och tyckt systemet ger märkbara fördelar, särskilt vid terrängåkning där skakigheten gör det svårt att hålla ett bra rundtramp. Det jämnare vridmomentet gör det också lättare att få fäste. Nackdelarna är förstås en högre komplexitet (fler rörliga delar som kan bli smutsiga och gå sönder) och en betydligt högre vikt på runt 1000g att jämföra med ett bra traditionellt vevparti på ca 600g. Förlusterna i själva mekanismen är nog försumbara. Jag tror de skulle fungera bra på en liggcykel eftersom i alla fall jag har betydligt svårare att hålla ett bra rundtramp på en sådan cykel. Det är lätt hänt att man "stampar" hårt i 6-12 läget (max hävarm för en liggcykel). De är faktiskt inte så dyra, runt 250E.
Jag har själv funderat på att skaffa ett par men hittills har osäkerheten om funktionen, vikten, komplexiteten och förstås priset avhållit mig. Det vore kul att höra erfarenheter från någon som testat själv.
De ovala kedjeringarna som Shimano lanserade i början av nittiotalet försökte lösa samma problem, men utan energilagring. Principen är även här sund. Du kan ha en större hävarm på drevet i 3-9 än i 6-12 eftersom du levererar betydligt mer vridmoment. Utväxlingen varierar helt enkelt under pedalvarvet. Tyvärr fungerade det otroligt dåligt på mountainbikes eftersom den konstiga kedjebanan gav massa problem med avhoppade kedjor med mera. Faktum är att de ovala klingornas namn "Biopace" numera används i MTB-kretsar för att beteckna det oönskade gungande fenomen som uppträder på mindre lyckade heldämpade ramkonstruktioner. För de som är nyfikna finns Biopace-klingor fortfarande (?) att få tag på ;-). Jag har sett dem på postorder i England.
/Dick
----- Original Message ----- From: "Svensson" oldox@telia.com To: hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Thursday, October 10, 2002 8:31 AM Subject: [hpvs] Vevarmar
http://www.bikedrive.com/english/index.htm
Vet någon något om dessa vevarmar?
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs