Göran Thyberg skrev:
Det har blivit dags för att få till en sits till lowracerbygget. Hur tycker ni man ska gå tillväga med detta, jag vill helst ha en personligt ljuten variant. Är följande procedur görlig? Plugg i gips -> form i glasfiber -> färdig stol i glasfiber.
Vill du ha bäst passform laminerar du en dubbelkrökt stol efter formen på din kropp. Detta görs tex på samma sätt som jag gjorde till mina liggissar, genom att du först gör och provar ut en form i spånplatta och masonit, som du sedan klär med tråd varefter du laminerar på glasfiber, spacklar, slipar och polerar. Därefter laminerar du en honform (i glasfiber) som du slutligen laminerar den egentliga stolen i.
Observera att du INTE bör konstruera stolen i enkellaminat utan bör i ett sandwishlaminat med distansmaterial (5-10mm) alternativt en balkkonstruktion. Som distansmaterial passar högdensitetspolystyren (tex NM-platta) eller divinycell i detta fall bäst (ej polyuretan eller balsa). Högdensitetspolystyrenet är billigare än divinycellen och har vissa mekaniska fördelar men tål inte lösningsmedel varför du måste laminera med lösningsmedelsfri epoxy istället för polyester eller vinylester. Epoxy ger därtill ett starkare laminat och kräver inte att man har en ventillerad lokal då den den lösningsmedelsfria epoxyn är närmast luktlös och ofarlig att andas in (vid normala lamineringsarbeten). Du bör välja glasfiberväv (vävd med E-glastrådar (enl 2x2-twill eller liknande)) och INTE den vanliga korthuggna glasfibermattan, då väven ger ett starkare, styvare och lättare laminat med lägre plasthalt. (Den pulver- eller emulsionsbundna korthuggna glasfibermattan kan dessutom inte utnyttjas vid epoxylaminering utan kräver styrenet i polyester eller vinylester för att vätas)
Du kan böjja divinycell i dubbelkrökta former med värme och vakumbagging medan högdensitetspolystyrenen bara kan böjjas i enkelkrökar (enl en enkel metod som Epotex ( http://www.epotex.se ) lär ut vid köp an NM-plattan ). Man kan dock göra sandwishlaminat med dubbelkrökta former med polystyren genom att skära plattan i rutor som sedan pusslas på enl den metod jag gjorde på stolen och bakkåpan till kolfiberliggissen. Observera att det i denna tillämpning inte är nödvändigt att limma eller fylla igen i de små mellanrummen mellan "pusselbitarna". Det finns lite bilder och beskrivning på min hemsida över hur jag gjorde formen till stolen och hur jag laminerade stolen enl "pusselprincipen": http://w1.844.telia.com/~u84408371/uro4bygge.htm
En konstruktion med 5-10mm kärna och en 300g/m^2 glasfiberväv på utsidan och en 160g/m^2 grasfiberväv på insidan ger en bra kompromiss mellan vikt, styvhet och slagtålighet (se lamineringsprovet på hemsidan: http://w1.844.telia.com/~u84408371/laminattest.htm )
Vill du snabbare nå resultat och få en stol som kan användas av andra än de som har en kropp som precis liknar din gör du förslagsvis en enkelböjd stol. Denna görs utan egentlig form direkt på distansmaterialet som böjs till rätt form (formen liknar mest en överböjjd skateboard) och som testas mot kroppen genom att göra en enkell stödsform i tex spånplatta. Glasfiberväven lamineras sedan direkt på den böjda plattan. Stolen utnyttjas sedan med liggunderlag eller ventilationsspaltmatta.
Du kan genomfärga laminatet för att få ett mer skraptålig stol än vid målning genom att blanda i färgpasta i plasten (finns både för lamineringsepoxy och polyester). Blandar man i något transparent färg kan laminatet också få ett udda visuellt utseende.
Ventilationshål i en sandwishstol gör du genom att tex borra 25mm hål i stolen som du sedan limmar i glasfiberrörstumpar (med samma ytterdiameter som hålen). Glasfiberröret görs genom att man vevar plastvätt glasfiberväv runt ett väl släppmedelpreparerat rör med något mindre diameter och utanpå vevar en bit overheadplast som man slutligen hårt tejpar runt. När röret har härdat slår man bort det från innerröret och har då ett tunnväggigt, snyggt och förhållandevis styvt rör. Man kan göra rör med längder upp till några decimeter enl denna princip (är röret längre fäster det för bra på innerformen trotts släppmedlet) Metoden är samma då man plastar kortare kolfiberrör.
Som släppmedel vid formarbeten används alltid polyvinylalkohol. Detta är ett s.k. tunnfilmsläppmedel som bildar en tunn plastliknande hinna som är helt lösningsmedelsresistent men löses upp i vatten likt gelatin. Det är mycket viktigt att släppmedelspreparera ordentligt vid epoxylaminering som annars riskerar fästa "allt för bra"! Detta släppmedel finns på de flesta mer välsorterade handlare som säljer väv och plast.
Har du några frågor svarar jag mer än gärna!
/Lars... http://come.to/liggcykel