Bruno skrev:
Velomobil eller inte beror kanske på hur platt det är där du bor. Ju backigare desto mindre extra fart, och tillräckligt backigt så går det långsammare.
Som Frederik Van Der Walle har visat är en hjälpmotor i velomobilen ("upphill assist") ett bra sätt att minimera uppförsbackarnas nackdelar på velomobilen, och om hjälpmotorn har generatorfunktion, vid inbromsningar och nerförsbackar kan man utnyttja en del av den kinetiska energin och samtidigt minimera slitaget på bromsarna. http://www.waw-bionx.blogspot.com/
I dagens läge finns få system och dom är dyra, men det kommer nu snabbt billigare system med bättre batteriteknik. Detta fick jag indikationer på då jag besökte den årliga cykelbranchmässan för nån vecka sedan.
De flesta seriösa systemen har gått över från nickel-metall-hydrid, eller blysyra till litiumjon (samma som sitter i bärbara batterier och mobiltelefoner), vilket ger betydligt högre energitäthet i förhållande till vikten. Batterierna är oftast 10Ah, och spänningen 24-36V vilket ger tillräcklig sträcka för iprincip alla pendlarcyklister, på en vanlig cykel med max hjälp i uppförsbackarna och vid Stockholmsliknande teräng, och en medelhastighet kring 20km/h räcker batteriet åtminstone 4 mil. I en velomobil där man kan hålla högre hastighet räcker batteriet betydligt längre.
Seriösa system från Kinatillverkare kostar redan idag kring 5000kr (skall jämföras med BionX som kostar 2-4ggr mer, speciellt om man väljer litiumjon-batterier) och detta pris bör falla ytterligare då volymen ökar och batteritekniken blir ännu billigare.
En stor nackdel är dock att få hjälpmotorsystem går att utnyttja i en velomobil (eller en tadpole trike för den delen). Detta efterssom de sitter i framnavet, och inte går enkelsidesupphängas. Man kan dock hoppas på att några satsar på rena BionX-konkerrenter med motorn i baknavet, och/eller att BionX anpassar sitt pris till konkurrenterna (och samtidigt byter till modernare kedjekasettsystem)
En fördel med hjälpmotorer i velomobiler som kanske få tänker på är att man automatiskt får tillgång till ett lättladdat batteri med bra kapacitet och en spänning lämpad för start kostnadseffektiv belysning. Utan större kostnader får man en belysning i velomobilen som är likvärd med den man har i motoriserade bilar eller t.o.m. mer om man så vill, varvid velomobilen fungerar att cykla med snabbt även på den mörkaste oupplysta väg (viktigt vid höst- och vårpendling).
Själv har jag kopplat till belysning som drivs av BionX-batteriet (24V 8Ah) på min gula Steintrike ("Gulan"). 2x20 watt högeffektshalogenbelysning (IRC) med inbyggda reflektorer (motsvarar 2x35W standardhalogen) och 2x1,8 watt LED (motsvarar 2x5 watt halogen). Strömbrytaren till de starka lamporna är lättåtkommlig på styret och kopplas bara på då det är riktigt mörkt (detta för att spara på batteriet och för inte blända mötande resenärer). Därmed har jag fått en perfekt belysning, med hel- och halvljus som fungerar även på den mörkaste lilla skogsstigen i hög fart, eller stadscykling, och som vid normalt bruk knappt påverkar hjälpmotorns batterikapacit och detta till en kostnad under 500 kronor!
/Lars Viebke www.viebke.nu