2012/1/18 Tommy Leandersson mactommy@spray.se
Det som aldrig kommer att tas upp är hur satt egentligen hjälmen fast på huvudet vid olyckan? Satt hjälmen på huvdet enligt anvisningarna ifrån tillverkarna eller satt de halvdant för syns skull? Om alla hjälmar sitter enligt anvisningarna, hur skulle olycksstatistiken bland hjälmburna ändras eller ligger de kvar på samma nivå? Min mor har hjälm till sin elcykel, men den sitter inte på huvudet som den borde... hon har den mer för syns skull tycker jag.
I hela vår säkerhetstänkane kultur är det oftast just på det viset. Man uppmärksammar en fara, gör något symboliskt för att stoppa den så att man kan säga att man har gjort något utan att utvärdera hur mycket det faktiskt hjälper.
Inom sjöfarten har man infört handspritande på flera skepp. När jag var ute och seglade i somras så spritade faktiskt alla händerna, men de flesta gjorde det med en liten skvätt handsprit och att klappa händerna en gång eller två och sen var det klart. Onödigt arbete som knappast har någon effekt.
Samma sak med säkerhetskontrollerna när man ska åka flyg. Nog fasen är en person som är beredd att ta livet av sig för sin sak även beredd att stoppa upp en kondom med vätska i rumpan. Att sedan få ut den och lägga i en flaska är inga problem så länge man inte videoövervakar samtliga toaletter efter incheckningen. Keramiska knivar och icke-metalliska vapen kan knappast heller vara något problem att få ombord. I mitt tycke borde säkerhetskontrollerna slopas helt eller utvidgas så att man verkligen kan hitta de som försöker gömma något, men då å andra sidan ingen flyga längre tror jag..
Att ha en atmosfär kring cyklande som gör att folk tar på sig hjälmen för syns skull är att gå in i samma sorts tankebanor.
Inom psykologin kallas det här säkerhetesbeteende. På kort sikt gör det en lite lugnare, men i längden leder det bara till mer ångest och rädsla eftersom man varje gång man utför säkerhetsbeteendet förstärks känslan av att det man håller på med är farligt.
Tidigare så har man sett att hjälmen inte fångar rotationskraften vid nedslag, men det finns en uppfinning på en ny hjälm som fångar upp dessa krafter. Ganska enkel sak om jag har förstått det hela. Så att jag tror det kommer komma hjälmar som är bättre, men det vore fel att införa hjälmlag med en viss typ av hjälm eftersom det inte går att jämföra olycksstatistik bland äpplen och päron.
Frågan är om de kommer få något genomslag på marknaden. Övergången från Snell B-90 till den sämre EN 1078 gjordes efter lobband av hjälmtillverkarna så vitt jag förstått, eftersom de gamla hjälmarna var så otympliga att det inte var många som ville använda dom.