Hej på oss
Eng Cycle Touring Club översatte några år tillbaka en tysk artikel om generatorer och jag vet inte om det är den Sverker hittat eller om det finns ytterligare en.
Mig veterligt finns det idag två tillverkare av Navgeneratorer som är lätt tillgängliga Shimano (går få tag i) och Schmidt (svårare i Sverige).
Bägge fick bra betyg men Schmidt var snäppet bättre. Senare har Shimano kommit med en ny variant men jag tror den inte den är ikapp än. Navgeneratorer alstrar alltid lite motstånd när de inte nyttjas men det är här de skiljer sig åt framför allt. Stänger du av Schmidt så är det nästan inget motstånd medan Shimano har nästan samma. Nu mostavar Shimano en uppförsbacke av 1 m på en sträcka av 170 m dvs negligerbart i de flesta fall (om jag minns rätt).
Navgenratorn bygger precis som en "vanlig" dynamo på att ju fortare hjulet rullar/ roterar desto högre spänning. Går det riktigt fort utför har du inte längre nominellt 6 V utan betydligt mer. På en navgenerator kan man översätta det till hur många varv/ minuten hjulet roterar. För att lampor skall hålla har sedan tillverkarna inbyggda spänningsregulatorer som gör att du får alldrig mer än 6 V till lampan (annars förkortas livslängden), resten brukar bli värme över ett motstånd etc.
Shimano tillverkar sin för hjul 559-635mm (26-28") dvs har du små hjul typ 406mm (20") så roterar hjulet betydligt snabbare än planerat och du "eldar" upp mer energi än nödvändigt. Schmidt däremot har insett det hela och har flera varianter en för små hjul och en för större hjul. Det finns dessutom varianter med skivbromsfästen etc.
Prismässigt så kostar Shimano runt 600 naken och Schmidt runt det dubbla (ev mer). Räkna med runt 600 kr för hjulbygge och du landar på runt 1200 kr (ev mer) för en Shimanohjul med strömbrytare för lyse på/av. För 1200 kr får man många batteribelysningar och uppladdningsbara batterier. Cateye har kommit med en batterbelysning med lysdioder fram som fått tummen upp av cyklister OCH godkännande myndigheter. Cateye 500 om jag minsn beteckning.
Har du bekymer med att folk lånar/ stjäl lyset för digmed jämna mellanrum och vill ha något som alltid finns satsa på navgenerator men tänk på kostnaden.
Navgenerator komplettreras med fördel med en lampa med inbyggd "standlicht" dvs en lysdiod som lyser när du står still och generatorn inte rullar. Bak brukar man i regel ha lysdiodlampa även om gen räcker till bak.
Sverker pratade om att det finns 12V generatorer och det stämmer men det är betydligt värre att få tag i lampor som passar i ev belysning.
Vill du ladda mobiltelefon så finns det bla från cykelfrämjandet en adapter/ laddare som gör om 6V till något mobiltelefonen vill ha. Tittar du på de flesta moderna mobiltelefoner så är laddaren på 3,5-5 V ändå. Koppla nu inte in utan att först kolla med ev tillverkare vad telefon tål och spänning etc. Navgenerator lämnar växelspänning.
Själv har jag en Shimanogen på min vintercykel sedan två vintrar tillbaka och är mer än nöjd. Idag skulle jag nog överväga en modern batteridriven Lysdiodlampa fram i stället men då fanns de inte några bra.
Uppladdad Mats Nilsson