Svar till Fred Werter:
De litiumbatterier vi har nu har väldigt kort lagringstid.
Flera batteritillverkare aviserar redan inom nått år litiumbatterier som skall uppnå bilmarknadens krav dvs 10 års livslängd, minst 5000 laddningscykler, underhållsfrihet inklusive tålighet mot minusgrader och hög kapacitet i förhållande till volymen och vikten. Samtidigt faller priserna för stora kapaciteter snabbt. Visserligen skall man vara sunt pesimistisk tills tillverkarna bevisligen kan hålla vad de lovar men efterssom det handlar om stora pengar när bilindustrin är intresserade går utvecklingen snabbt.
För oss som inte är bil(miss)brukare, utan gillar att cykla, men kanske ibland "fuska" lite i jobbiga uppförsbackar, motvind, då det är motigt eller för att få utt farten lite utan att bli svettig, medför dock denna teknikutveckling något positivt. Med de nya batterierna blir cyklar med hjälpmotorer betydligt attraktivare än de har varit hittills. Den största nackdelen hittills har just batterierna varit som idag är för dyra, kortlivade och känsliga.
5 km är för långt att cykla till jobbet. Ta hundra personer på ett jobb. hur många av dem skulle vara beredd att cykla 5 km året runt? Man blir ordentligt blöt om man cyklar så långt om det inte är helt platt.
5 km tar en kvart om man cyklar i 20 km/h vilket är en ganska lagom fart för vanliga cyklister som inte stressar på allt för mycket. Vid denna fart är det få som blir svettiga om de har någorlunda kondition (vilket man får automatiskt efter lite cykling), är rätt klädda och har en någorlunda vettig cykel. Sänker man farten till 15 km/h tar turen 20 minuter. Inte katastrofalt länge det heller om man betänker att det fortfarande kan klassas som nyttig träning och att man oftast kan cykla dörr till dörr och slipper att leta efter parkeringar. Antalet som blir svettiga vid 15 km/h är mycket få om det nu inte råkar vara jättebackigt (Sverige är hyfsat platt).
Orsaken till att folk blir så svettiga vid cykling är antingen att de är helt otränade, har på tok för mycket eller för täta kläder på sig eller framförallt att att de hurtar på som galningar. Turen till jobbet för dem är är ingen stransport utan en tävling!
Ta en titt på hur det funkar i Holland där en majoritet cykelpendlar till jobbet - utan att svettas sig blöta. Där handlar det om praktisk transport när man cyklar till jobbet, och ingen tävling. Visst Holland är platt, men istället ofta blåsigt, och alla som cyklat i blåst vet att man ALLTID har motvind(!) Smartast då är förståss en liggcykel med lågt luftmotstånd, vilket dock är ovanligt även i Holland (även om det finns oändligt mycket fler liggcyklar där än i Sverige). De flesta cyklar med klassiska, riktigt upprätta, gedigna Hollänska standardcyklar. Där handlar cykling oftast om om handlar om snabb, praktisk, billig, nyttig och platseffektiv transport.
/Lars Viebke www.viebke.nu