Detta är den föreslagna dagordningen för Lysators höstmöte:
2 Mötets öppnande 3 Val av mötespresidium 5 Val av två justeringspersoner, tillika rösträknare 7 Justering av röstlängd 11 Fastställande av dagordningen 13 Mötets behöriga utlysande 17 Föregående mötesprotokoll 19 Rapporter och meddelanden a) ekonomi b) styrelse c) UNIX d) FOO e) ~ f) ~/lib g) FTP h) WWW i) LysKOM j) WebKOM k) NannyMUD l) SvenskMUD m) Runeberg n) uppLYSning o) Lystring p) Historieprojektet q) GARB r) Xenofarm
23 Föredragande av verksamhetsberättelse för Lysator 2005/2006 29 Föredragande av revisionsberättelse för Lysators styrelse 2005/2006 31 Prövning av ansvarsfrihet för Lysators styrelse 2005/2006 37 Val av drift- och projektansvariga 41 Motion om introduktionskurs 43 Motion angående lysatorprojekts rapportering till medlemsmötet 47 Övriga frågor 53 Mötets avslutande
Bilagor:
Motion om introduktionskurs ==================
Under hösten har vi lyckats ganska bra med vår rekrytering av nya medlemmar. Men man skulle troligen kunna lyckas ännu bättre med en riktad satsning. Den satsningen skulle vara på att försöka erbjuda en kurs i "hur man labbar datorsaker smartare" för nya studenter på Y, C, D, och även andra program där man programmerar en hel del.
Just hur man labbar smartare, och använder saker som versionshantering, är nånting som många studenter inte känner till. Det finns lysiter som svurit över att folk som man labbat med i högre årskurs inte har haft varken vett att använda eller erfarenhet av versionshanteringsystem. Och de gånger man lyckats lära dem hur det fungerat så har de ofta undrat varför de inte fick lära sig det tidigare.
Genom att arrangera något ganska lättsamt, där man lär ut hur man använder datorteknik på rätt sätt finns en möjlighet att visa vilka givande utbyten man kan ha inom Lysator. Huvudsyftet bör vara att lära ut saker som:
* Versionshantering * Hantering av GPG-nycklar * Hur man konfigurerar sin Emacs så man slipper irritera omgivningen genom för mycket pipande. * Hur man stänger av allt vad hörbara pip heter i sin xterm * Hur man använder ssh för att logga in på system
Medan man visar att Lysator har massa trevligt folk, och erbjuder exempelvis bra versionshanteringstjänster.
Om det hela ska bli bra krävs det en hel del planering, och kanske en del övertalande av exempelvis utbildningsnämnder för att få sälja sin idé. Det hela bör trycka på att genom att vara systematisk från början så slipper man göra om, och har mer tid över för andra studierelaterade aktiviteter än att labba. Varför labba en andra gång då du redan labbat en, eftersom du gjorde fel?
Därför yrkar vi:
* att Mötet väljer en projektledare för projekt Lysvälkommnande * att Mötet uppdrar åt styrelsen och projektledaren att utreda vilka budgetramar som kan behöva fastställas i nästa budget.
Per Jonsson, poj Albert Holm, albert ----------------------------
Motion angående lysatorprojekts rapportering till medlemsmötet =========================================
Det är viktigt att veta vad de olika projekten gör och hur de utvecklas för lysators historieskrivning, samt inte minst för att föreningens verksamhetsberättelse ska ha någon substans. Dessutom underlättas revideringen av Lysators verksamhet om revisorerna slipper jaga den informationen.
Lysator upplåter idag systemresurser till projekt som i mer eller mindre utsträckning startats eller driftats av Lysators medlemmar. Jag anser att detta är positivt och något som Lysator ska uppmuntra.
Idag utgår inte någon form av ersättning till Lysator, medlemmar driver själva de projekt som det finns intresse av att driva. Lysator står för inköp av utrustning till sin gemensamma infrastruktur och för den hårdvara som de interna projekten kräver. Fristående projekt som får systemresurser från Lysator (till exempel SOF och Blaskan) står för sin egen hårdvara. Så bör det fortsätta vara. Däremot bör Lysator kräva att projekten regelbundet rapporterar vad som händer till Lysator.
Lysator har ytterst ansvaret för de maskiner och de projekt som Lysator använder och fristående projekt ställer på Lysators nät. Genom det nuvarande systemet med lysroot kan Lysators rötter kontrollera till exempel om kända säkerhetshål är utnyttningsbara på alla de maskiner som Lysator har ansvar för. Samtidigt kan man inte kräva att lysators rötter ska sätta sig in i alla de projekt som finns. Projekten måste visa att de är aktiva för att det ska vara värt att lägga några resurser i form av rötter, system eller nät på dem.
Lysator har under många år startat många projekt och avvecklat en del av dessa när de ansvariga slutade, när det inte längre fanns behov av projektet eller för att ingen längre var intresserad av det. Det är dock i dagsläget svårt att veta vilka projekt som fortfarande är aktiva då endast ett en del projekt rapporterar sin verksamhet till medlemsmötet.
På medlemsmötet rapporterar en del projekt sin status. Bland de goda exemplen de senaste åren finns Projekt Runeberg som oftast lämnat en muntlig rapport både på mötet och via LysKOM-inlägg. Det anses dock fullt tillräckligt att redovisa sin status via e-post eller som inlägg i KOM om någon projektansvarig eller ersättare inte vill eller kan delta på medlemsmötet. Att regelbundet rapportera sin verksamhet till Lysator uppmuntras som något positivt,samtidigt gör det att man inte glömmer att rapportera inför ett möte.
Med anledning av ovanstående yrkar jag:
* att Lysator även i fortsättningen upplåter system- och nätresurser till Lysators medlemmars aktiva projekt och projekt som styrelsen och rootgruppen anser lämpliga.
* att projekt ska rapportera sin status på medlemsmötet eller skriftligt till styrelsen.
* att projekt som inte lämnar en rapport till medlemsmötet till två på varandra följande möten inte ska anses som aktiva.
* att projekt som inte är aktiva fråntas sina nät- och systemresurser.
/Albert ----------------------------
Verksamhetsberättelse Lysator 2005 - 2006 Under det gångna verksamhetsåret har följande hänt i Lysator:
Medlemsrekrytering
Som vanligt hade vi besök av C:are, D:are och Y:are under nollevandringen. C-sektionen fick även extra sponsring från Lysator i utbyte mot att vi fick ha med lystorinformation i CQ:s utskick till alla nya c:are, samt att vi hade en annons i deras nolletidning och skickade representanter till olika nolleaktiviteter. Rekryteringen som avslutades med det sedvanliga infomötet och en tur till FOO-hallen för alla intresserade gick över förväntan och vi fick mellan 20 och 30 nya lysiter varav många från just C-sektionen.
Lokalerna
I ~ har det tillkommit en ny microvågsugn, ett nytt bord och ett antal växter. Det har också gjorts ommöbleringar för att få plats med fler arbetsstationer och nya lysiter i lokalen. Det ökande antalet nya medlemmar per år gör att det ofta blir trångt i ~ på luncherna.
I FOO-hallen har det också gjorts förändringar. Rootgruppen har ägnat sig åt mycket FOO-städning för att få mer ordning och kunna byta ut onödiga och platskrävande maskiner mot nya och bättre.
Förfrågningar gjordes hos Akademiska hus för att hitta en större serverhall då det en kort period var osäkert om vi skulle kunna stanna i G-huset en längre tid. De lokaler som hittades passade inte våra ändamål och eftersom det inte var några problem med att stanna i FOO blev det inga ytterligare undersökningar.
Planer fanns också på att inventera rydsförrådet, men då Stångåstaden verkade ha bytt lås lades detta på is tillsvidare.
PR-prylar
Muggar med lysatortryck köptes in och blev populära både bland medlemmarna och som present till UppLYSare. Fler mugginköp planerades.
Maskiner
I ~ finns nu PC:n Piggelin som till skillnad från de flesta av våra övriga maskiner inte är begagnad. Piggelin kan med fördel användas till grafikprojekt. Vad som är nytt i maskinväg i FOO kommer rootgruppen att berätta om under en egen punkt under höstmötet.
Händelser
I ~ har det ordnats lysfika, nu i bemärkelsen sponsrade träffar ofta i anslutning till någon högtid som lucia, våffeldagen (som för lysiter infaller lite godtyckligt) och fettisdagen. Uppslutningen brukar vara mellan 20 och 30 personer och för den som vill träffa en root eller styrelsemedlem är detta givna tillfällen att dyka upp.
Bland våra projekt finns nu även Lysitisk Film som har som huvudsyfte att filma uppLYSningar och annat som Lysator anordnar. Till sin hjälp har projektet en nyinköpt filmkamera.
En ny datorhandbok i form av en wiki har ersatt den gamla inaktuella. Här är det lätt att hitta information om Lysators system och annat man behöver veta. Det fanns tankar på att även Lysators webbplats i stort skulle ersättas med en wiki eller CMS, men på detta område hände inget under verksamhetsåret 05-06 även om posten "Infomaster" infördes för att det skulle finnas en ansvarig för att strukturera upp Lysators webbplats. ----------------------------
lysmembers@lists.lysator.liu.se