Sådär! Ber om ursäkt för min seghet.
Hoppas att Linnea gjort en bra konsert ikväll!
Annat småplock: - Nu är Kulturkrockskommitén uppe i fyra ledamöter. Jag inväntar två kommitéare till, förslagsvis från Holger och Gosskören (för att de är stora föreningar som brukar gå), sedan uppfattar iaf jag kommitén som livsduglig nog att sättas på banan. Vill andra vara med på tåget får de väl ansluta i efterhand. Jag för min del kom in väldigt sent i KKK-05 men lyckades ändå aktivt bidra till att nästan få festen att gå runt genom att baka kladdkaka för tre korvören till dessert, så det går alldeles utmärkt att göra så.
- Jag funderar på en google-kalender för att hålla koll på roll-upsen. Fundera gärna på andra lösningar tills vi ses igen.
- Börja kika på om ni kan få loss er själva/något gyckelsäljande alter ego till möte med universitetets konferensavdelning torsdag 22/11. Datumet är inte helspikat än, men det är ett hett stalltips.
- Vi kommer säkert vilja ha något mer möte. Jag har inte så jättemånga tider att föreslå framöver: kl 17-18 tis 27:e eller ons 28:e, eftermiddag helgen 1-2/12, någon gång 9/12 som inte krockar med Chorus Lins konserter. Varsågoda att rösta!
Möte i Origo 071114. Å ena sidan: Emma (Dekkadans), Vega - å andra sidan: Lars Holberg, Karin Schuback
Vi pratade väldigt mycket i cirklar, så allting står inte i kronologisk ordning utan mer samlat per tema.
Statuskoll utbetalning av stöd: Fyra föreningar har skickat in fakturor till Karin. Det är bra om man fakturerar innan årsskiftet, Lars och Kaarin vågar inte garantera att pengarna finss kvar efter det!! Dekkadans ska se till att bli förening snarast. Universitetet går gärna på kårernas LUST-godkänning som ett kriterium för studentföreningar. För kulturföreningar bör dessutom kravet finnas att man inte ska vara bunden till en särskild utbildning eller fakultet, utan medlemskap i föreningen ska vara öppet för alla.
Mål för nästa beslut om kulturstöd: I maj månad, inför läsåret 08/09. Lars antyder något om att offentliggöra beslut i samband med en fest med kulturföreningarna. Vega gillar fest, noterar därför.
Hurdan beslutsgruppen ska vara: Så liten som möjligt, tycker Karin, annars blir det helt omöjligt att få till möten.
Kriterier: Har ni diskuterat saken? undrar Lars. Vega hänvisar till hur diskussionen gick på ett möte i våras, samt till det förslag Hans Lundgren skissade på förra hösten (se de tre andra bilagorna). Det svåra tyckte vi var att ange hur PR för universitetet ska vägas gentomot studiesocial effekt. På detta svarar Lars att föreningarnas PR-potential naturligtvis är viktig, men det är inte vad just _dehäringa_ pengarna ska premiera, PR-aspekten borde kunna tillgodoses via universitetets PR-budget. Aha! (eller motsvarande) säger Karin och antecknar ivrigt.
Hur har ni uppfattat denna pilotomgång? undrar Karin och Lars. Emma brister ut i förnöjd lovsång. Vega konstaterar att de små föreningarna överlag är gladare än de stora föreninganrna, med hänvisning till att ju större en förenings omsättning är, desto mindre gör bidraget till eller ifrån. Det stöd Lars personligen kände sig minst bekväm med var stödet till Blåset, jubileet verkade för festbetonat för hans samvete. Lars myntar en tumregel: "Pengarna ska hamna där de gör skillnad". "Utveckling och förnyelse" är ett annat mantra. Det underförstår dels att hjälpa fram nya föreningar, dels hjälpa fram nya idéer/projekt, men även, visar det sig när vi pratat runt ett par varv till, kompetensutveckling för medlemmarna.
Vega frågar om stöd till nolle-p-aktiviteter. Lars tycker att det borde rymmas inom budgeten för mottagningen. (Jätteskönt att höra, med tanke på alla turer som var i våras.) Lars ska nämna saken för Mats Arwidsson. (Ännu skönare.)
Karin och Lars formulerar något om som kan uppfattas som universitetets förslag på kriterier, så får vi tycka till kring det. Vega är lite sugen på att arrangera paneldiskussion för att få åsikter även från gräsrötterna i föreningarna.
Tapper fredagsdiskussion 070427 kl 17-18:30. Efter vissa funderingar på flytta ned till Amfitatern sitter vi trots allt kvar i Wallenberg. De tappra: Hanna (Inferno), Tore (RAG), Ingo (Holger), Lotta (Chorus Lin), Vega (LiSS), Linda och Romeo (Blåset), Marianne (Kårrullen)
Akt 1: Kulturstödskriterier Akt 2: Nolle-p
Utom protokollet: Valborgsprogrammet är såsom följer - 14:15 Blåset marscherar från Åhléns till Borggården. 15:00 Lihkören sjunger på Borggården. Kväll Holger grillar bakom Irrblosset, välkomna med krubb, så bistår vi varandra med sällskap och förströelse! Kl 20:00 Chorus Lin sjunger vid Cupolen. Kl 20:30 LiHtösen sjunger i Gottfridsberg.
Jag betar mig nerför min kollegieblockssida:
Vi pratar om korrelationen mellan föreningens omsättning och antal medlemmar. En stor förening (läs LiSS :-[ ) kan äska en summa motsvarande en väldigt liten del av deras budget, men som rent kvantitativt är väldigt stor jämfört med vad de andra skulle söka.
Holger sig vara mer intresserade av tillgång till tjänster typ tryck ovh transport än bidrag i reda pengar. Det är inte helt problemfritt, det blir någon slags internfakturering, men det kanske är enklare än att betala till en extern aktör?
(Vi pratar om hur man mutar Bokakademins tryckeri. Hanna är väldigt duktig på det.)
Vi diskuterar arrangemang för de egna medlemmarna versus arrangemang för publik. Eftersom det ena inte utesluter det andra utan de snarare är en förutsättning för varandra (ex. jubiléum firas med konsert) är inte det något jätteproblem inser vi. Det är just jubel som många av föreningarna kan tänka sig att söka stöd för. (Exempel Lihkören, LiHtösen, LiTHe Blås.) Den andra saken som vore intressant är någon slags resebidrag för turnéer. Kort sagt: Olika sammanhang i vilka vi skulle vilja "slå på stort". Å andra sidan, vad ska man göra om en förening nu skulle sitta på pottkanten...?
Vi stolpar upp ett antal sätt på vilka äskningarna kan vinklas: - mottagningsaktiviteter - direkt och indirekt PR i regionen, i resten av Sverige, i andra länder - förbättrar studieklimatet - ökar variationen av kulturutbudet på universitetet
Diskussion kring härovan stolpade aspekter följer. (Argh! Varför stavas "ovan" och "ovan" lika? Varför inte "ovan" och "åvann"?)
_Mottagningsaktiviteter_ Ska det över huvud taget tas från kulturpotten? Går det inte att argumentera för att det borde finansieras någon annan väg? Mottagningsaktiviteterna kan nästan räknas som en del av den ordinarie verksamheten, vilken vi högre upp sagt att vi inte ska behöva stöd för. Exempel: Kårrullens Nollkoll, LiTHe Blås nolle-p-spelningar, Lihkörens nolle-konsert, LiSS nolleföreställning - alla arrangemang vi gjort flera år och planerar att fortsätta med. Vi föreningar har en ambition att göra dem gratis för nollan, men vi har ju utgifter i samband med dem. I viss utsträckning har vi råd att ta utgifterna själva, men frågan är om det är helt "rätt".
_PR_ Så fort vi sätter tårna utanför campusen och studentboendena gör vi PR för universitetet. När Blåset är nere i Tyskland gör de utan knussel reklam för hela Sverige, hehe. "Det är därför vi vill hålla oss så långt frå Universitetet som möjligt" förklarar Romeo.
_Studiesocialt_ Två delar av den kakan: Dels utgör vi starka sociala nätverk för våra medlemmar, dels underhåller vi våra medstudenter. När vi försökte rangordna de här områdena var vi flera om att sätta vår studiesociala gärning främst och därmed anse den som mest värd stöd. Lotta tyckte istället att PR-aspekten var den viktigaste. Eller så gav hon uttryck för vad universitetet sannolikt är mest benäget att stödja... Det möttes med argumentet är att nöjda studenter gärna gör reklam för sitt universitet och att denna ryktesmarknadsföring torde vara mer effektiv än "öppet PR". Hmhmhm. Vi lät den frågan hänga i luften, den är svår, helt enkelt.
_Variation_ Å ena sidan kan man säga att stora, feta produktioner med många inblandade och som når ut till många besökare är bra att investera i ur såväl PR- som studiesocial synpunkt. När man räknar på det blir det sannolikt relativt få kronor per skalle. Men "udda" inslag som t.ex. små ryska gosskörer tillför också något och väldigt smala projekt kan vara nog så intressanta och angelägna.
... Som sagt, vi försökte rangordna de här områdena, kanske ge dem olika procentsatser i kulturpotten. Det gick inte så bra. En fråga: Ponera nu att pengar rinner in i potten från olika håll (om man nu lyckas få till att projekt på Externa relationer och i Origo bidrar med "slattar"), kanske är det rimligt att pengarna öronmärks för vissa ändamål beroende på varifrån de kommer?
Vad vi absolut inte får äska om: Alkohol. Jamendeävälklart! Men hur bevisa att pengarna inte går till det indirekt? Alkohol finns alltid med i verksamheten någonstans om man ska vara petig. Man dricker punsch i pausen eller champagne i förminglet eller spelar sällan helt nykter O:-), beroende på vilken förening man är med i och våra fester är ju inte alkoholfria. Någon slags uppföljning behövs. Att universitetet "tar" en faktura rakt av känns som en enkel och genomskinlig procedur.
Annan "ansvarsgrej": Vi ska visa att vi själva kan och är beredda att finansiera de projekt vi söker bidrag för. Det går inte att sitta med tom kassa och förvänta sig att universitetet ska ta hela kostnaden.
Sedan har jag dragit ett långt streck: Över till Akt 2.
En snabb runda kring bordet för att kolla att folk skickat in material till Romeo för McKulturmenyn. Romeo pular till en ny version på söndag.
Utskick till Nollan: Vega rapporterar för Lottas räkning att Universitetet inte tycker det är ok att skicka med info om kulturföreningarna i "nollebreven". Vi funderar på att deala till oss utrymme via fadderierna istället. Dels går det att köpa/deala till sig annons i nolleböckerna. Vega har fått in priser från LinTekfadderierna, det rör sig om 500 kr och uppåt per annons. Även när vi alla går ihop blir det dyrt, det är så många sektioner. Men om vi själva står för trycket och bara får fadderierna att blada in det i sina utskick...? Färg kostar 4-5 kr/A4 på Bokab, svartvitt någon krona/A4. Kommer man dessutom upp i sådana upplagor som 5000 eller så, borde det gå att få det billigare. Nu pratar vi infoblad i A6-storlek och då blir utgiften såpass liten att de större föreningarna kan tänka sig att gå in och betala för de små.
Kvarstår att prångla ut detta blad till nollan... Blåset kläcker dagens idé: Det är möjligtvis så att Stångis skickar ut något till alla nyinflyttade. Ett sådant utskick skulle vi sannolikt få komma med i utan större mankemang, en del av oss har ju kontakter. Blåset lovar att undersöka detta, för det verkar som en riktigt bra idé: Man når folk oavsett program, vilket skulle vara ett problem annars. Stångis är dessutom mycket lättare att ha att göra med än universitetet.
Sedan har jag vänt på bladet: Eftermöte med Marianne. Vega ska kalla till två mindre möten. 1. Gruppen för "äska för mottagningsaktiviteter gemensamt" med Lihkören, Kårrullen och LiSS. Vega har förvarnat Åke Wasteson, så Strategigruppen för lika villkor sitter mer eller mindre och väntar på en äskning som bör komma in snarast. Vega fortsätter förarbetet med att sondera terrängen hos kommunen och fakulteterna, men själva utformningen och drivandet av äskningarna får arbetsgruppen stå för. En enkel grej Kårrullen och LiSS kan börja göra gemensamt är att trycka fram ett löfte på 0 kr i rörlig Forumhyra. Den rörliga hyran är ju ett sätt att få del av biljettintäkter. Vid gratisföreställningar har vi inga biljettintäkter.
2. Gruppen för "ha en gemensam stadsorienteringsstation vid nh/Forum" med LiSS, Holger, Inferno och Kårrullen. Med lite god vilja går det nog att hitta kul grejer att göra ihop och får man nu inte ihop det har man åtminstone undersökt möjligheten.