Tanken med en eventuell akademi är alltså att den ska dela ut något eller några priser varje år till förtjänta böcker. Detta ska göra att förlagen kan använda detta i sin marknadsföring och sälja mer böcker, vilket i sin tur gör att det kommer ut mer litteratur inom genren.
För att något sådant ska kunna ske finns det ett antal saker som måste göras.
* Till att börja med måste det naturligtvis finnas en akademi, och det måste finnas personer som är villiga (och lämpliga) att sitta i den. Lämpligen bör dessa personer vara en blandning mellan personer med stor kunskap inom sf-genren (och eventuellt fantasy, se nedan) och personer med inflytande/imponans på kultursidor och liknande.
* Det måste finnas någon form av finansiering. Det behövs dels pengar för att ersätta de som behöver resa till möten, dels pengar för att kunna dela ut ett pris.
* Det behövs marknadsföring av akademin så att folk på rätt ställen känner till att den existerar och vad den gör.
* Det behövs personer som läser det som kommer ut inom genren och bedömer det så att det går att dela ut ett pris.
Det ursprungliga förslaget som diskuterades var (om jag förstod JHH rätt) en renodlad sf-akademi. På sätt och vis är det naturligtvis fint och vackert att ägna sig åt endast en sak, men det är i rådande klimat en rätt smal sak att ägna sig åt, så det blir ingen smal sak att nå ut och uppnå målen ovan.
Om man istället tänker sig en akademi som sysslar med sf och fantasy så täcker man in en betydligt större mängd böcker. Det finns genast fler förlag som kan tänkas vara villiga att sponsra lite, och så vidare.
Jag tror att en rimlig nivå för priset att sikta på kan vara
* Bästa sf-titel på svenska
* Bästa fantasytitel på svenska
* Bästa originalroman, antingen sf eller fantasy
Jag har skrivit artiklar några år för Månblad Alfa där jag tittat lite på vad som kommit ut under närmast föregående år. Jag har inte hunnit göra någon för 2000 än, men här är länkar till de tre jag gjort hittills, för att ge er en uppfattning om hur många böcker det rör sig om.
svensk- delar i totalt sf fantasy skräck fack skrivna serier media 1997 113 16 49 21 4 22 66 9 1998 126 22 50 24 1 33 73 8 1999 98 22 39 16 2 16 55 8
Artiklarna:
http://www.lysator.liu.se/lsff/mb-nr43/Svensk_science_fiction_1999.html http://www.lysator.liu.se/lsff/mb-nr39/Svensk_science_fiction_1998.html http://www.lysator.liu.se/lsff/mb-nr34/Svensk_Science_Fiction_1997.html
Listor över utgivningen per år:
1997: http://www.lysator.liu.se/~unicorn/sf/search.cgi?year=1997 1998: http://www.lysator.liu.se/~unicorn/sf/search.cgi?year=1998 1999: http://www.lysator.liu.se/~unicorn/sf/search.cgi?year=1999
Siffrorna i tabellen ovan är från början av 2000, så jag har säkert hittat lite fler titlar nu. Det verkar röra sig om en bit över 100 titlar per år. Av detta är ett tjugotal sf, ett femtiotal fantasy och kanske ett tjugotal svenskskrivna. Det ska noteras att dessa siffror även inkluderar ungdomsböcker, så ett gäng av sf-titlarna är Star Wars-ungdomsböcker.
Hans
At 13:00 2001-11-20, Hans Persson wrote:
- Till att börja med måste det naturligtvis finnas en akademi, och det måste finnas personer som är villiga (och lämpliga) att sitta i den. Lämpligen bör dessa personer vara en blandning mellan personer med stor kunskap inom sf-genren (och eventuellt fantasy, se nedan) och personer med inflytande/imponans på kultursidor och liknande.
Lite hjärnstormning (delvis en upprepning av förslag från gårdagen):
JHH Lars Jakobson SCS Jörgen Peterzén Göran Bengtsson Karin Lundwall Hans Persson Erik Andersson Urban Fredriksson (se http://www.canit.se/~griffon/diverse/recensioner/recensioner.html) (ev Lars Gustafsson som korresponderande medlem) Vet någon något om Calle Åsman? http://hem.passagen.se/gumby
Om man istället tänker sig en akademi som sysslar med sf och fantasy så täcker man in en betydligt större mängd böcker. Det finns genast fler förlag som kan tänkas vara villiga att sponsra lite, och så vidare.
Som jag ser det är argumenten MOT fantasy:
* Genren klarar sig själv * Så oerhört mycket mer av det som ges ut i Sverige är skräp * Det är kanske inte vad vi är mest intresserade av att främja
Och argumenten FÖR fantasy:
* Det bidrar till att hamra in kunskapen om att genrerna är besläktade/oskiljbara * Det kan vara en bra plattform att utgå från, för hävstångseffektens skull
-j