Projekt Runeberg,
Idag, det vill säga igår, kväll hölls årsmöte i studenternas datorförening LYSATOR vid Linköpings universitet, där Projekt Runeberg har sin hemvist. Där avgav jag, i egenskap av projektledare, följande statusrapport:
Projekt Runeberg, ett Lysator-projekt för att publicera äldre nordisk litteratur på Internet, grundades i december 1992 och har under det gångna året firat sitt 11-årsjubileum. Projektledare har sedan starten varit Lars Aronsson. En kärntrupp av lysiter, den så kallade redaktionen, umgås dagligen i LysKOM. En större krets av frivilliga medarbetare nås genom utskick på en e-postlista. Projektets officiella adress är http://runeberg.org/
På kvällen den 16 maj 2004 fanns i Projekt Runebergs samlingar 439 olika verk i form av elektronisk text och/eller digital faksimil. Faksimilsamlingarna omfattade 186.557 boksidor fördelade på 457 större och mindre volymer (från tunna tidningshäften till tjocka bokband). Detta motsvarar drygt nio hyllmeter. För ett år sedan var faksimilavdelningen ungefär hälften så stor som idag. Ungefär en fjärdedel av faksimilsidorna utgörs av de två första utgåvorna av det klassiska svenska uppslagsverket "Nordisk familjebok", vars digitalisering avslutades i maj 2003. En ambition för det kommande året är att locka fler frivilliga att scanna, för att kunna fortsätta öka tillväxttakten. Detta kräver att en del rutiner förenklas och automatiseras, så att belastningen på redaktionen inte ökas.
Under året har Projekt Runeberg tagit emot flera donationer av äldre böcker och tidskrifter som förhoppningsvis kan digitaliseras framöver.
Men det är inte bara inscanningen av nya sidor som ökat kraftigt, utan även korrekturläsningen som sedan 2002 görs av frivilliga direkt över webben. Nu är 30.738 sidor fullständigt korrekturlästa, vilket under våren 2004 har ökat med cirka 3.000 sidor per månad.
Utöver digitaliserad litteratur, innehåller Projekt Runeberg även en samling presentationer av nordiska författare, "Nordic Authors". Den bygger på en lista med 27.000 namn varav 4.700 har fått kortare eller längre presentationer. Utökningen av denna samling består nu i allt högre grad av hänvisningar till Wikipedia, ett flerspråkigt uppslagsverk med fritt innehåll som byggs upp av frivilliga.
Under året har Projekt Runeberg fått en ny sökfunktion för författarna i Nordic Authors och katalogen över digitaliserade verk. Sökformuläret för detta finns på http://runeberg.org/search.pl För närvarande pågår utveckling av sökfunktioner för fulltext, där hittills Google har använts, via en sökruta som finns i sidhuvudet på varje webbsida. Inom Projekt Runeberg sker en övergång från Pike till Perl som programspråk.
I vintras skaffade Projekt Runeberg en egen server, Fatabur, som kör Linux och använder prisbilliga ATA-diskar. Fatabur har en Intel P4 Celeron CPU i 2,4 GHz, 1024 MB RAM och för närvarande 160 GB speglad disk. Drifttagningen skedde ungefär samtidigt som Lysators webbserver flyttade från Lenin (Solaris) till Sherman (Linux). Övergången har bromsats av att Fatabur saknar tillfredsställande backup. Fortfarande ligger därför stora delar av Projekt Runebergs webbplats på Lysators server (Sherman). För att finansiera fortsatt utbyggnad, har Projekt Runeberg under våren börjat tigga penninggåvor, vilket hittills bara inbringat 1.800 kronor (200 euro). Detta räcker inte långt, och aktivare tiggeri kommer att krävas.