Anders Thapper anders.thapper@dq.fct.unl.pt writes:
Jag har funderat kring en del saker vid korrekturläsningen som jag tycker borde förtydligas eller finnas med i instruktionerna för korrekturläsning. Det gäller tre saker: spärrning, figurtexter och upphöjda eller nedsänkta tecken.
Jag har ett längre tag planerat att skriva om instruktionerna för korrekturläsare, och tack vare ditt brev har det nu blivit gjort. Jag har använt en del av dina förslag rakt av. ;-)
De aktuella instruktionerna finns nu på URL:http://www.runeberg.org/wiki/korrektur/. Eftersom de är omskrivna nyss så skulle jag inte bli förvånad om en del saker blivit förvirrat. Vi är öppna för diskussion om vad som är bäst. Hör av er till listan om ni har synpunkter på hur man bör göra, eller ändra direkt i instruktionerna om det är oklart formulerat.
Hans
Hans:
De aktuella instruktionerna finns nu på URL:http://www.runeberg.org/wiki/korrektur/. Hör av er om ni har synpunkter.
Utmärkt klart och tydligt. Jag har bara några småkommentarer.
Ett stycke i instruktionerna:
Om verket innehåller illustrationer med bildtexter så flytta bildtexten till utrymmet mellan ett par stycken. Om sidan inte innehåller något styckeavbrott så lägg bildtexten sist på sidan (efter en tomrad).
Spelar det någon roll om man flyttar bildtexten framåt eller bakåt? Framåt förefaller vara det naturliga -- det är lättare att förstå en bildtext om den kommer efter sin naturliga plats i texten än före sin naturliga plats. Hur som helst, så borde det kommenteras i instrukttionen. En hänvisning mellan stycket om bildtexter och det om bilder vore nog en bra ide (eller att man flyttar om dem, så de står närmare varandra i texten). SKa man markera bildtexten på något sätt, så det framgår att det är bildtext? Ska man markera var i texten som bildtexten ursprungligen stog? Det kanske löser sig när det etableras ett sätt att markera var bilden fanns.
Ett annat stycke i instruktionerna:
När det finns bindestreck i ett ord ska det skrivas med ett minustecken. När texten använder anföringstecken (för repliker eller för att markera utelämnade ord) skrivs det med två minustecken. Använd inte de långa tankstreck som exempelvis finns i en del typsnitt för Windows. De tecken som används ska finnas med i teckenuppsättningen ISO-8859-1.
Så hur skriver man anföringstecken som används av andra skäl än repliker eller utelämnade ord? När anföringstecknet används som tankestreck, ska det skrivas med två minustecken då också? Jag antar att det som står inom parentesen är menat som exempel och inte en fullständig företeckning på när anfringstecken ska bytas ut mot två minustecken. Lägg i så fall gärna in ett "t.ex." i början på parentesen för tydlighets skull.
Indexerar man underkapitel/underrubriker med nästlade chapter-taggar? Om det är bra att göra det, så räcker det nog att lägga in det i exemplet. Om man inte bör göra det, så kan det vara värt att offra en mening på att säga det.
Christer Romson
Hej Christer,
Du och Hans diskuterade principerna för korrekturläsning hos Projekt Runeberg.
Nu har jag ändrat länken "Help" och "Instruktioner" i vårt webbformulär, så att den pekar på en wiki-sida. Där kan alltså du och andra korrekturläsare även hjälpa till att redigera reglerna!
http://runeberg.org/wiki/Instruktioner_f%f6r_korrekturl%e4sare