Projekt Runeberg,
[summary in English at the end]
Ni som idag varit inne och korrekturläst texter, och tagit en titt på sidan http://runeberg.org/famijour/1866/0249.html
har sett att det vid sidan av den korrekturlästa texten finns två länkar ute i högerkanten, i små grå rutor. Den ena länken leder till svenska Wikipedias artikel om Stockholms rådhus och den andra länken leder till författarpresentationen för Wilhelmina Stålberg.
Det här är än så länge bara ett provskott, som vi gärna vill ha kommentarer på. Jag återkommer till hur man gör.
När vi publicerar en hel bok, så anger vi ju författaren i sidhuvudet på varje sida, med länk till presentationen. Till exempel är Wilhelmina en av författarna till "Anteckningar om svenska qvinnor", http://runeberg.org/sqvinnor/
Och rörande innehållet i en hel bok, kan vi brodera ut texten i vårt "förord till den elektroniska utgåvan". Till exempel berättar vi i vårt förord till Svenska Familj-Journalen om dess förhållande till Nordisk familjebok, http://runeberg.org/famijour/
Men när det bara är en artikel i en tidskrift, så har vi hittills inte haft något bra sätt att länka till författaren eller andra intressanta webbsidor på samma ämne. Frågan är hur det borde göras bäst, kanske som en del av <chapter>-markeringen. Men det man vill markera är inte alltid bara författaren till ett helt kapitel, utan det kan också vara en person eller ett ämne som omnämns på ett enskilt ställe i en längre text.
Sättet som vi nu provar har sin direkta motsvarighet i Wikipedias interwiki-länkar. I deras artikel om Stockholms rådhus finns en länk till motsvarande artikel i engelska och tyska Wikipedia. Dessa länkar placeras inte i själva artikeln, utan i menyn till vänster under rubriken "andra språk", http://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholms_r%c3%a5dhus
I vårt fall vill vi också skilja länkarna från återgivningen av själva texten. De ingår ju inte i den tryckta text vi vill återge. Men samtidigt vill vi inte helt förlora sammanhanget mellan länken och stället i texten som gör den relevant. Därför har vi använt högermarginalen, där vi, åtminstone på min skärm, har rätt så gott om utrymme.
Sättet som man skriver in länkarna följer helt mönstret från Wikipedia. Om man vill hänvisa till svenska Wikipedia kan man i den korrekturlästa texten skriva [[sv:Stockholms rådhus]].
Om det är en person man vill länka till, bör man i stället länka till Projekt Runebergs egna författarpresentationer, Nordic Authors, som i sin tur kan länka vidare till Wikipedia och andra källor. I så fall letar man reda på rätt författarsida och kopierar den del av sidans adress som identifierar författaren, och skriver exempelvis [[authors:lagerlof]] för att hänvisa till presentationen av Selma Lagerlöf.
För närvarande är det här en funktion under utveckling. Jag kan inte garantera att den fungerar som den ska i alla lägen. Eventuella tekniska problem går nog att lösa. En viktigare fråga är om detta alls är en bra idé. Man kan exempelvis invända att länken till Stockholms rådhus handlar om en helt annan byggnad än den som beskrivs hos Projekt Runeberg. Enligt min åsikt beror detta på att Wikipedias artikel är ofullständig och bara handlar om det nuvarande rådhuset. Den artikeln borde utökas väsentligt.
Min uppmaning är att den som känner sig hugad ska prova den här funktionen. Vad är en lämplig länk? Hur många länkar är det rimligt att lägga in? En per sida eller fler eller färre? Vad är bra och vad är dåligt? Prova, fundera, utvärdera och berätta!
== Summary in English ==
We're trying a new function. When you proofread the text from a scanned book in Project Runeberg, you can now create links to our author presentations and also to Wikipedia articles. I'm inviting you all to try this and to give comments.
For example, in the page http://runeberg.org/scanbrit/0191.html
if you scroll down to the very bottom of the page, there is a grey area in the right margin with a link to the English Wikipedia article on Ethelfleda, next to the proofread OCR text about Æthelflæd. This was caused during proofreading by inserting
[[en:Ethelfleda]]
just after the text "In the year 900 Æthelflæd". Those who are regular contrubutors to Wikipedia, the free encyclopedia, will recognize this as an interwiki link. The prefix "en:" is the language of the Wikipedia. By instead specifying "authors:" as the prefix, you can create links to Project Runeberg's own presentations of Nordic Authors.