segfault@chello.se skrev:
sida: 1 (Spalt 1289-1290) Lucas Lukas Lula
Jag instämmer delvis: det är överflödigt jobb att skriva samma spaltnummer om och om igen. De måste bara kontrolleras om de kommer i rätt följd -- och ju fler man skriver ju större är risken att man skriver fel. Men jag tycker också att spaltnumren bör vara så exakta man kan få dem.
Det borde finnas en del möjligheter att göra ett förenklat underlag till spaltindex, som sedan kan konverteras till komplett underlag med ett litet program. Kanske något i den här stilen:
172 Belling, Wilhelm Sebastian von -173 Bellinghausen, tysk skald. Se Münch-Bellinghausen Bellini Bellini, Vincenzo -174 Bellinzona Bellis Bell-Lancasterska undervisningsmetoden Bellman, Johan Arndt -175 Bellman, Karl Mikael -182 Bellmansfigurer -183 Bellmans fränder Belloguet, Dominique François Louis, baron Roget de Bellona
(baserat på exemplet på webbplatsen.) Spaltnummer anger att spalt startar. Inledande '-' anger att föregående artikel slutar i spalten. Uppslagsordet anger att den artikeln startar i senast nämda spalt. Skulle en artikel starta samtidigt med spalten gör man t.ex.
190 Artikel 1 -195 196 Artikel 2 ...
Det verkar som det skulle bli litet mindre att skriva, all information kommer med, och risken att man skulle göra fel i spaltnumren verkar något mindre.
Om någon artikel skulle ha ett nummer som ledord blir det problem.
Nackdelen är att detta inte är lika självförståeligt som det fulla indexuderlaget. Och kanske finns några specialfall när det inte fungerar? T.ex. vid helsidesillustrationer?
Anders Thulin skrev:
Jag instämmer delvis: det är överflödigt jobb att skriva samma spaltnummer om och om igen. De måste bara kontrolleras om de kommer i rätt följd -- och [...] Nackdelen är att detta inte är lika självförståeligt som det fulla indexuderlaget. Och kanske finns några specialfall när det inte fungerar? T.ex. vid helsidesillustrationer?
Ditt förslag är likvärdigt med vårt nuvarande, det går att utvinna samma information ur båda formaten. Skillnaden är, som du riktigt påpekar, att vårt nuvarande format är lättare att förstå på bekostnad av att man måste skriva lite mer.
Bildplanscher (som saknar spaltnummer) klarar vårt nuvarande format inte. Vi har offrat detta för att göra formatet lätt att förklara för dem som ska indexera. Bakom kulisserna lägger vi i redaktionen till sådan information i efterhand. Det gör formatet lite krångligare än vi berättar utåt, men den arbetsbördan är så liten att redaktionen klarar av den. Vi har alltså gjort en avvägning mellan förenklat volymarbete där vi behöver många medhjälpare och de komplicerade specialfallen, där arbetsmängden är liten.
Ditt förslag fungerar alltså, och den som är programmerare kan lätt skriva ett program som översätter från ditt förslag till det format som vi använder idag. Om man lyckas skriva ett sådant program, så har man också bevisat att formaten är "likvärdiga", dvs att samma information kan utvinnas ur båda formaten. Den som använder en texteditor med makrofunktioner (t.ex. GNU Emacs) kan också själv programmera ett inmatningsläge som spar arbete.
Det finns ju två fall som man måste kunna skilja på (och ditt förslag uppfyller detta krav), nämligen om en artikel slutar där spalten slutar eller om den fortsätter överst i nästa spalt:
172-173 Apa 174 Banan <-- börjar **överst** i spalt 174
respektive
172-174 Apa 174 Banan <-- börjar **inte** överst i spalt 174
Den som vill läsa på lite om bakgrunden, kan titta i min uppsats från 1999 där jag förklarar hur tekniken för våra digitala faksimilutgåvor växte fram, http://runeberg.org/admin/19990511.html Formatet "Articles.lst" som beskrivs där, används fortfarande internt (bakom kulisserna) i Projekt Runeberg, men kan komma att utökas när vi inför en mer avancerad sökfunktion som tar hänsyn till spaltnummer.