En liten statusrapport inför Lysators höstmöte:
Mer om Projekt Runeberg kan man lära sig på uppLYSning 29 oktober.
Projekt Runeberg håller nu på att scanna in Nordisk familjebok, de två första utgåvorna, med startsida http://www.lysator.liu.se/runeberg/nf/
Det är totalt 20 band i första utgåvan och 38 band i "uggleupplagan", som tog femtio år att ge ut, 1876 - 1926. Av dessa är nu två tredjedelar (38 band) inscannade i faksimil och en tredjedel (20 band) återstår. Mycket intressant att läsa är avsnitten om telefoner, flygplan, världskriget, rösträtten och andra förändringar som ägde rum under den här tiden. Man kan jämföra utgåvorna och deras supplement för att följa utvecklingen - som att åka tidsmaskin i kunskapen!
Att scanna in ett helt uppslagsverk i faksimil och göra det gratis tillgängligt på Internet är unikt i världen. Inget annat land har gjort detta, så vitt jag vet. Lysator är först, ännu en gång!
Nu är ju inte Nordisk familjebok något helt ovanligt uppslagsverk. Den finns på vartenda svenskt bibliotek och kan köpas på antikvariat. Men den stora fördelen med att ha den på nätet är att man har då har den tillgänglig på jobbet, i laptopen på Nationernas hus, när biblioteket har stängt, när man studerar svenska vid universitetet i Prag och på närmaste Internetcafé i Thailand. Och man kan lätt maila en URL till en kompis, som kanske inte har verket till hands.
Den första tredjedelen (18 band, A-Ö, av första utgåvan) scannades i två omgångar i dec-jan respektive andra hälften av mars i år och gav:
50129 rader text (1651 kB) i form av index, förord och Makefile 14052 faksimilsidor (2778 MB) i TIFF G4 600 dpi
Den andra tredjedelen (20 band, nämligen alla supplementband och de sista 14 banden P-Ö ur ugglan) har jag scannat nu från 27 augusti till 4 oktober, vilket gett:
25506 rader text (530 kB) i form av index, förord och Makefile 15059 faksimilsidor (3238 MB) i TIFF G4 600 dpi 137 planscher och kartor (121 MB) i JPEG färg 300 dpi
Den här "höstkampanjen" har alltså mer än fördubblat innehållet ur Nordisk familjebok. Dock återstår mycket arbete med indexering, OCR och korrekturläsning. Samt att scanna de första 20 banden (A-P) ur uggleupplagan.
Notera dock att de nu scannade delarna innehåller artiklarna Ryssland, Rösträtt, Socialförsäkring, Stockholm, Sverige, Telefon, Turkiet, Tyskland och Världskriget, samt Automobil, Flygning och Rundradio ur supplementet.
Under samma tid nu i höst har jag också scannat 5 delar av Shakespeares dramatiska arbeten, vilket resulterat i:
1948 rader text (42 kB) i form av index 1438 faksimilsidor (68 MB) i TIFF 600 dpi
Lars Aronsson, projektledare.