Projekt Runeberg,
(This message is in Swedish only, describing the newly founded Swedish chapter of the Wikimedia Foundation, where I'm elected to the board.)
En sak som hände under 2007 var att en ny förening grundades, med namnet Wikimedia Sverige. Det är den svenska lokalavdelningen av Wikimedia Foundation, som driver Wikipedia och dess systerprojekt.
Vid grundarmötet blev jag invald i föreningens styrelse. Även om Projekt Runeberg är skilt från Wikimedia Sverige, så hoppas jag att vi kan hitta på sätt för Projekt Runeberg att samarbeta inte bara med Wikimedia Sverige utan även med Wikimedia Norge.
Jag citerar inledningen ur föreningens stadgar:
"Wikimedia Sverige är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening, verksam i Sverige. Föreningen skall verka för att göra kunskap fritt tillgänglig för alla människor, särskilt genom att stödja Wikimedia Foundations projekt. Föreningen skall även verka för att sprida kunskap om dessa projekt, främja användande av dem, samt stötta för sådana projekt väsentlig teknik."
Mer om föreningen kan man läsa på http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Sverige?uselang=sv
Att "göra kunskap fritt tillgänglig" är ju även vad Projekt Runeberg ägnar sig åt, så det finns en viss intressegemenskap här.
För den som inte är insatt i hur Wikipedia är organiserat kanske det här framstår som lite rörigt. Wikipedia är ju den där sajten som ofta kommer högt i träfflistan när man gör en Google-sökning efter något begrepp. Har det något med Projekt Runeberg att göra?
Det finns säkert flera svar på den frågan. Mitt personliga svar är att min fascination för bildning, kultur och Internet har gjort mig engagerad i båda. För 15 år sedan grundade jag Projekt Runeberg. För snart 7 år sedan upptäckte jag att några amerikaner hade grundat Wikipedia. Inom Projekt Runeberg scannade jag då in Nordisk familjebok, ett utmärkt gammalt svenskt uppslagsverk som jag kunde kopiera fritt eftersom upphovsrätten hade löpt ut. Men Nordisk familjebok i all ära, innehållet är ju inte dagsaktuellt.
Ibland när man korrekturläser "Mjölby har 5174 inv. (1911)" så kliar det i fingrarna och man vill skriva in att 2005 hade Mjölby minsann kommit upp i 11927 invånare. Men var ska man skriva in det? Uppgiften finns givetvis i Nationalencyklopedin (www.ne.se) men där kommer man bara in om man har betalt abonnemanget eller om man befinner sig på en skola eller ett bibliotek som gjort det. Även om jag har tillgång till NE, så kan jag inte kopiera dess innehåll till er, mina vänner, för det vore ett upphovsrättsbrott.
Wikipedia är svaret på den frågan. Lika lätt som man korrekturläser inscannade böcker i Projekt Runeberg, lika lätt kan man dokumentera andra fakta i Wikipedia. Detta är nämligen öppet för allmänheten och erbjuds på 250 olika språk. Men alla som bidrar till Wikipedia måste ge sitt tillstånd, sin licens, till att artiklarna och bilderna får spridas vidare utan hinder av upphovsrätten. Innehållet måste vara fritt att återanvända. Det är vad man menar med "den fria encyklopedin".
En strålande idé att grunda Wikipedia alltså, men vem gjorde det?
Det var en amerikan, Jimmy Wales, utbildad ekonom och börsmäklare i Chicago som 1996 hade bytt spår och grundat ett Internetföretag. Det var hans företag som ägde Wikipedia, men samtidigt växte det fram en rörelse av idealister som bidrog med texter och bilder och som inte tyckte att företagsformen var den mest lämpade. Sommaren 2003 grundades därför en stiftelse, Wikimedia Foundation, till vilken Jimmy Wales överlät Wikipedia. Sina företag driver han vidare, men nu skilt från detta ideella projekt.
Här uppstår en lätt förvirring, eftersom uppslagsverket, encyklo-pedin, heter Wikipedia med P, medan stiftelsen har M i namnet Wikimedia Foundation. Orsaken är att stiftelsen sköter om mer än enbart Wikipedia. Redan under projektets första år hade nämligen flera avknoppningar hunnit skapas: Wiktionary, den fria ordboken, och Wikiquote, den fria citatsamlingen.
Wikimedia Foundation är i USA en registrerad 501(c)(3) non-profit, vilket betyder att amerikaner som donerar pengar får göra avdrag i deklarationen för sina gåvor. Detta system saknas i Sverige, men ett liknande finns faktiskt i Tyskland. Kruxet är att tyskar som donerar pengar får göra skatteavdrag bara när de donerar till tyska organisationer, inte till en amerikansk stiftelse. Bland annat därför grundade de tyska wikipedianerna sommaren 2004 föreningen Wikimedia Deutschland e.V. Detta blev den första nationella lokalavdelningen av Wikimedia Foundation och har sedan följts av ett tiotal andra länder. Utöver pengainsamling har den tyska föreningen ägnat sig åt att trycka broschyrer, ställa ut på mässor, föra dialog med myndigheter och uttalat sig i media.
Sommaren 2007 hade även wikipedianerna i Norge funnit tiden vara mogen för att grunda föreningen Wikimedia Norge, och kallade till ett möte i Nasjonalbibliotekets lokaler i Oslo. Mötet hölls (jag vet, för jag var där) och föreningen grundades. Tyvärr förelåg tre olika förslag till stadgar (vedtekter), som kombinerades ihop under mötet. Och resultatet blev dessvärre inte godkänt av Wikimedia Foundation, så Wikimedia Norge måste nu göra om sina stadgar innan de kan bli en godkänd nationell lokalavdelning.
Samtidigt hade tanken väckts även i Sverige och den 20 oktober 2007 samlades vi svenska wikipedianer till ett möte i Stockholm på Naturhistoriska riksmuseet. Som tur var hade vi arbetat fram ett enda förslag till stadgar och på förhand fått veta från Wikimedia Foundation att dessa nog skulle kunna bli godkända. Mycket riktigt kom också det formella godkännandet i december.
Wikimedia Sverige är en svensk ideell förening, som för närvarande har 80 medlemmar. Det kostar 100 kronor att bli medlem för 2008. Men föreningen kommer att behöva mer pengar än så, och vill därför ha donationer. Utöver att sprida information om Wikipedia och dess systerprojekt, ska den ju helst också hjälpa till att samla in pengar till driften av Wikipedia.
Föreningens ordförande är Lennart Guldbrandsson, Göteborg, som också är presskontakt för svenska Wikipedia. Kassör är Anders Wennersten, Stockholm, och vice ordf. Joakim Larsson, Göteborg. Övriga ledamöter är jag själv, Johan Schiff och Jan Ainali.
Hittills har föreningen tryckt en liten broschyr och medverkat med montrar vid två konferenser: Internetdagarna i Stockholm och Free Software Conference Scandinavia (FSCONS) i Göteborg. Med tanke på den begränsade budgeten har fokuset hittills varit att komma med och synas i sammanhang där det inte kostar något.
Där står föreningen idag. Den behöver fler medlemmar och fler donationer. Eftersom dess syfte ligger så nära Projekt Runeberg, använder jag gärna den här listan till att göra reklam för dem. Men synpunkter om vad föreningen borde göra, måste riktas till föreningen. Det kan jag inte diskutera på den här listan.
Däremot kan vi diskutera vad Projekt Runeberg borde göra. Vi kanske borde göra en broschyr och en affisch och ställa upp med reklam vid sidan av Wikimedia Sverige? Kom gärna med förslag.