Kollar ni Folkbladet någonting? Den här PLUS-artikeln lades ut 6 november. Alltså, så...gulligt måste man ändå säga. Samtigt lögnaktigt. Att framstå så där säker. Fast det är klart, nog är det här lugnande för vissa föräldrar. Anfall är bästa försvar. Hur kan någon säga så om hans elever?!
Oron kring Maja Beskowskolan: "Man har gått härifrån mer positiv" Umeå. Högstadium och gymnasium i en skola har lett till kritik från oroade föräldrar. Rektorerna för Maja Beskowskolan berättar om fördelarna med den nya skolan och svarar på en del av kritiken. – Vi vet hur oron ser ut men vi känner ingen oro över det, säger rektorn Henrik Ragnvaldsson. Sofi Röjlar Publicerad 6 november kl. 20:00
* [facebook] * [twitter] * [mail]
Under veckan ställs Maja Beskowskolans planlösningar ut på kommunhörnan i Väven. På plats finns de framtida rektorerna på Maja Beskowskolan, Magnus Josefsson, Henrik Ragnvaldsson och Jonas Stenlund.
Maja Beskowskolan har mött motstånd, till exempel av föräldrar som är oroliga över att högstadiet på Bräntbergsskolan ska flyttas till Maja Besskowsskolan när den blir klar hösten 2019. Oron kommer ur en känslan av otrygghet med en stor skola för både högstadieelever och gymnasieelever.
Rektorerna upplever att gemene man har en felaktig bild av skolans uppbyggnad, men att de som varit till kommunhörnan på Väven och träffat rektorerna har gått därifrån mer positiva.
– Det finns fyra ingångar till skolan. Antalet ingångar har med trygghet att göra, berättar Jonas Stenlund, projektledare och rektor inom gymnasieskolan på Umeå kommun.
Det finns till exempel en ingång direkt till högstadiedelen av skolan, så om högstadieeleverna vill komma direkt till sin del av skolan utan att behöva gå igenom gymnasieutrymmena kan man gå in där.
[j]Maja Beskowskolans utsida. Foto: Hanna Eriksson
Skolans utformning i övrigt ser till elevernas olika behov även när det kommer till platser att studera på.
Annons
– Vi vill att skolan ska vara ett ställe där man pluggar och inte hänger. Därför finns inga soffor, men det finns grupprum för de som gillar att plugga i grupp och det finns även enskilda platser intill väggen om man vill plugga själv, säger Jonas Stenlund medan han illustrerar hur det är tänkt.
För att skapa trygghet kommer grupprummens väggar vara delvis i glas så man kan se vad som försiggår där. Lärarrummen är placerade i mitten av skolan och även det ska vara trygghetsskapande.
– Det är inte som att högstadieeleverna och gymnasieeleverna är blandade, det är tydligt avgränsat. Delarna skiljs åt med ett bibliotek, berättar Henrik Ragnvaldsson.
– Med det kommer ju också möjligheten att ha ett bättre utbud i biblioteket eftersom de delar på det, tillägger Magnus Josefsson.
Att högstadieskolan och gymnasieskolan är uppdelad hindrar dock inte eleverna från att använda varandras samlingsytor. Men det kommer ändå inte ske i särskilt stor utsträckning tror rektorerna.
– Gymnasieelever har inget intresse att vara i högstadiet. Och om någon från högstadiet söker sig till gymnasiedelen får vi vara uppmärksamma på om det blir ett problem och kan då fånga upp eleverna som söker sig dit, säger Henrik Ragnvaldsson.
Det finns en oro att de kommer ske langning mellan elever på gymnasiet och högstadiet, vad är er syn på det?
– Jag har bra koll på det. Det intresset är ganska svalt bland mina elever, säger Henrik Ragnvaldsson som för närvarande är rektor på Dragonskolans elitidrottsgymnasium och fortsätter:
– Jag kan bli irriterad över att man tror så om mina elever.
När det kommer till oron om eventuella sexuella trakasserier och sexuella relationer mellan de yngre och de äldre eleverna finns det inte heller någon oro hos någon utav de tre rektorerna.
– Jag kan garantera att mina elever inte skulle träffa en högstadieelev, säger Henrik Ragnvaldsson.
Så du menar att du håller koll på vad alla dina elever gör på fritiden?
– Det har jag. Jag har ingen som helst oro, jag skulle utan problem placera min dotter i den här skolan, konstaterar Henrik Ragnvaldsson.
Fullständig omedvetenhet i sin naknaste form. Mycket olyckligt att de tillsatt rektorer som varken kan något om eller tar frågorna på allvar. Såväl Ragnvaldsson som Stenlund har under sin tid som rektorer på Dragonskolan fått skarp kritik från Skolinspektionen för deras bristfälliga arbete kring kränkande särbehandling/mobbning, men tycks inte ha lärt sig något av de tidigare vändorna:
Ragnvaldsson om den tidigare kritiken: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/dragonskolan-far-kritik-efter...
Skolinspektionens kritik: http://siris.skolverket.se/siris/ris.openfile?docID=544927 http://siris.skolverket.se/apex/ris.openfile?docID=507873
Ju mer man gräver i detta desto mer olustigt blir det hela...
Den tis 20 nov. 2018 kl 16:41 skrev markus.karnebro@gmail.com:
Skönt att våra barn slipper gå där.
Rektorn har säkert rätt i att elitidrottarna knappast syslar med droger, det skulle vara ett effektivt slut på deras karriär, men de är ju bara en liten del av gymnasieeleverna. Att vara så aningslöshet låter illavarslande. Det gäller att vara ordentligt vaksam, annars hinner problemet bli för stort innan någon gör något åt det.
/Johan
Den 2018-11-20 kl. 22:09, skrev Jonas Mollwing:
Det verkar vara en modern myt att idrottare spolar kröken (som man brukade säga). Forskningen stöder inte den idén:
Kortare populär artikel: https://www.idrottsforskning.se/idrottare-spolar-inte-kroken/
Den längre rapporten bakom: https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/alkohol-och-tob...
Dock verkar ämnet vara komplext och rönen delvis motstridiga. Lagidrotternas alkoholkonsumtion verkar exempelvis vara betydligt högre än uthållighetsidrotternas. Den ons 21 nov. 2018 kl 10:18 skrev mikael wikner mikaelwikner@hotmail.com: