2005-03-16 kl. 11.25 skrev Roger Persson:
De "röda bokstäverna" eller "teckenpaletten" kommer nog fungera dåligt i vissa Webbläsare. För någon generell metod att bestämma textmarkörens position i JavaScript där tecknen ska infogas, verkar inte finnas, annat än till en begränsad andel webbläsare.
Till den glädje det för någon måhända hava kan:
Som jag tidigare rapporterat lyckas jag — med lite tjyvknep — placera ett och annat "rött tecken" i korret. Jag kan också få in det i e-brev (jag använder MAIL) på cirklistan, men vid distributionen, som jag ju närfapå på direkten själv får, så har mitt fina "röda tecken" omvandlats till "surrogat-tecken". Det tolkar jag som att det inte är min dator eller mitt program det hänger på — det såg ju bra ut när jag skickade det. Utan det är någonstans i postmästarens process som Unicode filtreras bort. Därför har troligen ingen av cirkmottagarna sett mitt fina "röda tecken", utan något annat — eller i värsta fall ett tomrum eller inte ens det. Förlåt i så fall, hoppas budskapet kunde tolkas ändå.
Jag noterar denna postegenskap utan yrkande och kommer t v att avhålla mig från "röda bokstäver" vid fortsatt korrespondens.
Ibland har jag behövt något tecken utöver "de röda", och då har jag prövad korr-sidans länk 'more…' och hamnar då på en Wiki Unicode-sida (English version). Där har jag använt kopiera-klistra-metoden, vilket lyckats för vissa tecken, men inte för andra. Begränsningen tycks ligga i vad jag händelsevis har någon stans var som helst bland det flertal fonter som råkar finnas i min dator. De mest märkliga källor spåras, även icke-latinska alfabet med "begränsad latinsk utökning". Men vissa spårar ändå ur i änden.
Jag är nu osäker huruvida ett korr med ett sådan "halvrött tecken", som både ser snuggt ut på min korrsida, och ser lika bra när jag kollar det färdiga revideret med direktinhämtning från Runeberg (obs, med tömt cache-minne, som annars kan luras med gammal skåpmat); kommer det att fastna på önskat sätt hos Runeberg och komma riktigt med vid HTML-läggningen?
Om någon vill kolla, kan jag på begäran leta reda på någon färdig-korrad Geodet-sida med relevant exempel.
En möjlighet kunde ju vara att man har ett eget fönster som teckenpalett. D.v.s. en kopiera-klistra in buffer (typ "cut and paste if needed.")
Jag har redan tidigare gjort något liknande, d v s på en separat TEMP-sida på skrivbordet mellanlagra några aktuella, men svårgripbara tecken f v b runebergs-korret. Hittills har jag gjort om detta från gång till gång, men det är ju inte särskilt praktiskt. Jag har funderat på att göra det lite mer permanent som special-palett, men ännu inte jobbat närmare på det. Rationell hantering av detta problem underlättar korrekturläsandet åtskillgt, och innebär framförallt snabbare resultat.
Det finns kanske anledning att i sinom tid återkomma till frågan om bästa metod.
B L Wahlman bo.lennart.wahlman@wah.se