Projekt Runeberg,
Den här helgen pågår Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg och en av de stora händelserna var invigningen av Litteraturbanken. Detta är en ny webbplats med klassisk svensk litteratur som drivs av en liten redaktion vid Göteborgs universitet på uppdrag av en styrelse med folk från Kungliga Biblioteket och Svenska Akademien.
Det var vid Akademiens högtidsdag i december 2003 som planerna tillkännagavs och man hade då ordnat finansiering från en fond för två års uppbyggnad. Dessa två år är nu snart till ända och man har alltså hunnit förbereda sig väl inför den stora invigningen. Från nyåret 2006 kommer Svenska Akademien att stå för projektet, tillkännagav ständige sekreteraren Horace Engdahl vid invigningen.
Man hittar Litteraturbanken på http://litteraturbanken.se/
Givetvis har webbplatsen några tekniska barnsjukdomar, som förhoppningsvis ska åtgärdas inom kort. Det vore förhastat att avge något slutgiltigt omdöme. Och som alla levande projekt kommer det väl fortlöpande att vidareutvecklas. Redan nu visar Litteraturbanken en del avgjorda fördelar framför Projekt Runeberg, som vi borde passa på att lära oss av. Den närmaste förebilden för Litteraturbanken kan sägas vara det danska projektet Arkiv for Dansk Litteratur (www.adl.dk).
En av barnsjukdomarna är att det är lite svårt att länka till en viss sida. Men om man tittar direkt på en faksimilbild, http://www.litteraturbanken.se/txtreader/txt/lb2490750/1/0004.jpeg så ser man att man kan bläddra framåt till 0005.jpeg och om man byter /1/ i adressen mot /2/ eller /3/ så förstoras bilden. En elegant finess är numret 2490750 som syns i adressen. Detta är bokens katalogpost i Libris-databasen hos Kungliga biblioteket, http://websok.libris.kb.se/websearch/search?SEARCH_ONR=2490750
Jag var själv närvarande i publiken under invigningen i fredags, där Horace Engdahl, Sven Lindqvist, Mats Malm, Christina Persson och Johan Svedjedal satt på scenen. Enligt dem var det Sven Lindqvist som kom med idén och Johan Svedjedal skrev en utredning under 2003 som man kan läsa under "Bakgrund" på webbplatsen. Mats Malm är föreståndare för den praktiska verksamheten, medan övriga är ledamöter av styrelsen.
Det första som nämns på webbplatsen är att Litteraturbanken erbjuder "svenska klassiker i pålitliga elektroniska versioner". Ordet "pålitliga" är en halvkväden markering av avstånd mot Projekt Runeberg. Invigningsceremonin varade i 50 minuter och det tog 43 minuter innan någon ens vågade ta ordet Runeberg i sin mun. Det kändes lite överspänt, ungefär som en tonåring som inte vill kännas vid sina föräldrar. Detta intryck förstärks när man läser Svedjedals utredning från 2003, där vi - sakligt korrekt, men föga kärleksfullt - nämns under rubriken "Amatörprojekt".
Johan Svedjedal, som är litteraturprofessor i Uppsala, framförde redan 1997 synpunkten att Projekt Runebergs texter inte uppfyller litteraturvetarens strikta krav på källkontroll och textkritik. Få personer har gjort lika stor nytta för Projekt Runeberg, för det var hans kritik som fick mig att utveckla modellen med faksimilbilder som vi tillämpar sedan 1998. Denna utveckling har han missat att omnämna i utredningen inför Litteraturbanken.
Även om tonen i utredningen lagt en något frostig grund för samarbetet mellan de båda projekten, så ser jag fram emot ett varmare klimat och upptinade relationer mellan Litteraturbanken och Projekt Runeberg. Det finns tillräckligt med principiella skillnader för att vi ska kunna samexistera utan att trampa varandra på tårna. Webben lämpar sig inte bara för litteratur, utan också för samarbete.
Projekt Runeberg är ett folkligt amatörprojekt medan Litteraturbanken har vetenskapliga krav och offentlig uppbackning. Vi har uppslagsverk, facklitteratur, tidskrifter, musik och drama vid sidan av dikter och romaner på alla nordiska språk, medan de koncentrerar sig på svensk skönlitteratur. Vi hör hemma hos LYSATOR, en förening grundad 1973 av några datastudenter, och de hos Svenska Akademien, grundad 1786 av Gustav III. Vi är ett webbprojekt med litteratur, de är ett litteraturprojekt på webben.
Som vanligt uppmanar jag alla att hålla sig informerade om och delaktiga i alla tillgängliga projekt.