3 dec 2007 kl. 23.37 skrev Ingemar Olson:
Jag har slutit korrläsa "Ninive" och har en fråga om det.
Jag tolkar det som "Ninives"
Verket har inga egentliga kapitel, och jag har inte lagt till några chapter-taggar. Det finns några enstaka streck (6-8 st kanske i hela verket) som skiljer stycken ibland, men det är aldrig några kapitelrubriker.
Det räcker att markera strecken med asterisk enligt de vanliga reglerna för korrläsning.
Men varje sida har en rubrik på toppen som beskriver vad sidan handlar om. För det mesta är det en rubrik per sida, men ibland är det en rubrik för hela uppslaget (börjar på vänstra sidan och slutar på högra), och ibland är det två rubriker på samma sida (bredvid varandra).
Det går ju inte an att skriva rubrikerna tillsammans med den flödande texten, men det skulle vara synd om man måste kasta bort dem helt och hållet.
Jag håller med om att toppmarginalrubrikerna i detta fall inte bör kastas.
Verket har ingen innehållsida.
Så vad kan man göra med rubrikerna??
En variant vore att lägga in den marginaltexten (i förekommande fall vänstersidans och högersidans hopsatta) vid ett styckemellanrum valt efter bästa förstånd, där man tycker att rubrikens avhandling börjar. När det är två olika marginalrubriker lägger man dem var för sig i mest passande styckemellanrum.
En invändning mot detta förfarande kan ju vara att det skulle kunna anses som en bearbetning av originalet, vilket ju inte kan vara tillåtet inom Runebergprojektets ram.
Är det tillåtet att, t. ex., lägga till en tabell på en annars blank sida (0002, t.ex.)?
Nej, det vore en urkundförfalskning!
Eller ...?
Ett förslag är att Runeberg-redax (ev med hjälp av utkast av korrläsarens hand) gör ett "Utgivarens förord" där saken förklaras, varpå följer en tabell över alla marginalrubrikerna jämte hänvisning till vilken sida de står på (i förekommande fall vänstersidans och högersidans delar hopslagna). Då kan det användas som en sorts innehållsförteckning till hjälp för den läsare som söker ett visst avsnitt eller som vill ha en översikt av vad verket handlar om.
Detta förord placeras då antingen omedelbart efter titelbladet eller rentav före titelbladet. Enligt typografisk praxis med början på högersida (vid behov föregånget av blank vänstersida. Detta förord pagineras med romerska siffror, för att skilja det från avhandlingens arabiska, också det enligt typografisk praxis. Vidare enligt praxis lämnas blanka sidor och kapitlets (förordets) första sida opaginerade, men väl räknade. Högersidor alltid udda, och vänstersidor alltid jämna.
Bo Lennart Wahlman