Projekt Runeberg,
Vi gör stora framsteg på nya adressen runeberg.org. Den servern användes ju tidigare bara för wiki och själva faksimilbilderna, medan alla webbsidor och texter låg på www.lysator.liu.se/runeberg/
På kvällen den 13 december började scripten (bland annat för korrekturläsning) krångla på www.lysator.liu.se. Den dagen hade runeberg.org 70513 träffar varav 37 (0,05 %) var rena fel (med HTTP-svaret "404, sidan finns inte").
Den 14 december gjordes runeberg.org i ordning för att hantera hela Projekt Runeberg, medan www.lysator.liu.se/runeberg/ låg kvar som en frusen ögonblicksbild. Den dagen hade runeberg.org 86007 träffar varav 783 (0,9 %) var rena fel (typ 404).
Den 15 december vid lunchtid ersattes alla sidor på den gamla servern med en automatisk hänvisning till motsvarande sida på den nya servern. Detta betyder att trafiken på nya servern ökade kraftigt. Denna dag hade runeberg.org 222145 träffar varav 27828 (12,5 %) var rena fel (typ 404). En så hög andel fel är naturligtvis inte acceptabelt, och vi satte in energi på att rätta felen baserat på statistik, så att de vanligaste felen åtgärdades först. Vanliga kategorier av fel är interna länkar till "/runeberg/nf/" som på den nya servern måste heta "/nf/" samt länkar till författare som saknar presentation. Dessutom saknades pilarna till föregående och nästa sida i korrekturläsningsfunktionen.
Den 16 december hade runeberg.org 257341 träffar varav 1147 (0,4 %) var rena fel. Det är fortfarande högt och arbetet på att rätta dem har fortsatt.
Under de första 8 timmarna av 17 december (idag) har runeberg.org haft 44088 träffar varav 259 (0,6 %) är rena fel (typ 404). Nu är alla författarpresentationer och alla "förord till den digitala utgåvan" och genomgångna. Nu är det helt andra kategorier av fel som är vanliga. Jag hade en webbsida som jag senast uppdaterade i maj 1994 (!) och där en länk till Projekt Runeberg har varit ogiltig de senaste sju åren. Men nu är den rättad. Och 87 av dagens 259 fel kommer från en och samma adress i Japan som försöker se skillnaden mellan två versioner av kapitel i den danska Bibeln. Tyvärr använder den här japanen (jag gissar att han utvecklar en egen sökmotor) en ogiltig länk för detta och när han väl inser sitt misstag och tröttnar, så kommer felfrekvensen att sjunka ytterligare.
"Ett digitalt bibliotek är ständigt under arbete", sade nyligen en expert som intervjuades i amerikansk radio. Jag återkommer för övrigt med en länk till den intervjun i ett senare meddelande.
Jag tror ni är överens med mig om jag påstår att Projekt Runeberg just nu fungerar rätt så bra på sin nya adress http://runeberg.org/