Erik Sjölund skrev:
Om den ursprungliga orginalutgåvan är upphovsrättsfri kan jag då scanna in en bild från ett faksimiltryck och lägga ut det upphovsrättsfritt?
Jag känner inte till några rättsfall, varken i Sverige eller andra länder, där en faksimilutgåva har ansetts vara upphovsrättsligt skyddad. Projekt Runeberg har vid några tillfällen scannat tryckta faksimiler när vi inte haft tillgång till original. Ett sådant fall är "Svenskt boklexikon. Åren 1830-1865", som utgavs 1867-1884 men där vi har scannat en faksimil från 1961, http://runeberg.org/linnstrom/
Om litteraturbanken gör en e-bok av ett upphovsrättsfritt verk, på vilka rättsliga grunder kan de sedan skydda den?
Det är lätt att utfärda deklarationer om att "det är inte tillåtet att...", men när det enbart handlar om inscannade (eller avfotograferade) bilder av boksidor menar jag att detta bara är tomma ord. Den som äger en skog kan ju sätta upp skyltar med "tillträde förbjudet", men det sätter inte allemansrätten ur spel.
Om en person kopierar text från er hemsida och publicerar den i tror att den är upphovsrättsfri så får han också ta på sig det risktagandet antar jag.
Ja, och så är det ju alltid. Var och en är ansvarig för sina egna handlingar, oavsett om man kopierar från oss eller scannar direkt från en bok. En rasistisk text kan ju vara olaglig i ett annat land.
När vi digitaliserar verk som ligger i gränsområdet, till exempel Teknisk Tidskrift från 1934, så garanterar vi inte att texten är lämplig ur alla tänkbara avseenden, men vi visar att det åtminstone för oss var möjligt att göra detta utan att bli anklagade för brott mot upphovsrättslagen. Detta ökar sannolikheten för att det ska vara möjligt även för andra.
Vi går före och hugger upp en väg med vår machete. Men den som vill följa i våra spår, rör sig fortfarande i en djungel.
Men finns inte risken att Projekt Runergs förtroende som tillförlitlig källa till upphovsrättsfritt material urholkas när man börjar resonare så?
Något sådant förtroende kan aldrig finnas, eftersom upphovsrätt inte är någon exakt vetenskap. Det går aldrig att vara säker.
Däremot har vi ett annat förtroende att värna om, nämligen vårt anseende som aktivister. Vi får saker gjorda i stället för att gräva ner oss i utredningar och grubblerier. Kungliga biblioteket konstaterar gång på gång att saker är svåra eller omöjliga, men Projekt Runeberg sätter igång det ena arbetet efter det andra och får det färdigt. Tack vare att vi lyckades scanna in hela Nordisk familjebok, så skrev Nationalencyklopedin en artikel om Projekt Runeberg. När man är så påläst som vi har hunnit bli om alla tekniska och juridiska problem, så är det en stor fara att man blir alltför professionell och underkänner alla roliga idéer och planer som inte är helt perfekta. Tänk bara på den undermåliga bildkvaliteten i vår inscanning av Nordisk familjebok. Eller risken att någon medredaktörs efterlevande skulle stämma oss för upphovsrättsbrott.