B L Wahlman:
4 Gemena sigma ser inte ut som jag hade väntat mig.
Utseendet på tecknet beror på dels din webläsare och dels på vilken teckenkod som finns på sidan. Vilket tecken på vilken sida är det som ser konstigt ut? Jag tror att det finns två olika sigma - dels den grekiska bokstaven och dels den matematiska symbolen. Det är inte säkert att de visas olika på din dator. Kanske visas de med ett tecken som är anpassat för matematik när du förväntar dig grekisk text eller tvärt om?
5 Bland övriga tecken förefaller versala THORN och gement thorn ha fått varandras placeringar, eller hur?
Menar du i listan över något tjog tecken med rubriken "Cut and paste if needed"? Nej, det är faktiskt rätt. Lilla thorn har en högre stapel än stora thorn i Courier New, det vanligaste skrivmaskinstypsnittet på windows, vilket gör att versalt thorn ser mindre ut än gement thorn.
6 Har hittat ± bland högre ASCII-nummer i "Latin 1". Men i matematiska sammanhang duger inte det alltid, utan man måste kunna skriva "minus plus" d v s - ovanför +. Finns i den vanliga fonten SYMBOL, men kan man använda det i Runeberg?
Runebergs texter ska kunna vara tillgängliga för alla. De bör inte vara beroende av typsnitt som bara finns på windows/macintosh/annan dator eller göras tillgängliga i en form som kräver ett speciellt program. Det är direkt olämpligt att t.ex. knyta en webbsida till typsnittet Symbol. Tecknet du är ute efter finns inte i Latin-1, men väl i Unicode som tecken 2213 MINUS-OR-PLUS SIGN.
7 I formler förekommer ibland s k ellips … som jag här lockat fram som ligatur. (Undrar just om det blir rätt återgivet av läsarens e-post-program!) Tycker det är bättre än tre punkttecken i rad ... som ev kan uppfattas som felskrift eller i något elakt fall bli radbrutet mitt i. Hvad tyx om det?
Man bör definitivt använda ellipstecknet och inte tre stycken punkt-tecken (såvida det inte finns någon anledning att tro att det inte är ellips utan just tre stycken punkttecken som författaren avsett).
11 När det gäller tabeller så saknar jag möjliheten att göra sammanhängande vertikallinjer utan gluggar mellan raderna, fyra sorters hörn (hittills simulerade med + ) m m. Detta är möjligt med gamla kodsidan CP 437, men finns inte i den av Runeberg rekommenderade ISO vad-det-nu-är-för-nummer. Ger ett utökat UTF-8 denna möjlighet?
Jag tror att du syftar på tecken som finns i avsnittet "Box Drawing" i Unicode.
Det skulle vara bra att kunna rita diverse enkla och dubbla linjer, även sneda linjer samt pilar i rekursionsformler.
Unicode inneåller en hel del pilar och symboler, men Unicode och Html är i grunden avsett för text. Skall man presentera mer komplicerde kemiska formler på nätet så är det nog något annat format än text man skall ha. Kanske finns det något xml-schema för kemiska formler? Eller så får man göra dem som bilder eller kanske pdf-filer.
Har sett kommentar från någon som saknat möjlighet skriva musikaliska kors och b. Det finns säkert en hel rad musiktecken som skulle vara önskvärda. Jag menar alltså situationer som är enlkare än t o m notexempel på treklang i moll och sådant. Mera komplicerade notexempel får man kanske finna sig att återge som bild.
Avsnittet "Miscellaneous Symbols" innehåller tecknen 2669 QUARTER NOTE, 266A EIGHTH NOTE, 266B BEAMED EIGHTH NOTES, 266C BEAMED SIXTEENTH NOTES, 266D MUSIC FLAT SIGN, 266E MUSIC NATURAL SIGN och 266F MUSIC SHARP SIGN och sen finns det ytterligare något tjg symboler i avsnittet "Musical Symbols". Även här måste man nog i mer avancerade fall tillgripa annat än text.
För egen del så ser jag behov att kunna skriva matematik på något vettigt sätt. Bland de enklare(?) är väl integraler och differentialer, men kommer man till mängdlära och "upp-och-nedvända A", "bakvända E" o s v blir det värre.
De här symbolerna finns i unicode. Det första tecknet i avsnttet "Mathematical Operators" är 2200 ∀ FOR ALL. Där finns även tecknet 2203 ∃ THERE EXISTS. Där finns även en del mängdläresymboler.
Redan i ren algebra vill man kunna skriva bråk med en riktig täljare och riktig nämnare separerade med ett lååångt horisontellt streck. Inte krångla sig fram med tangentbordets bråkstreck / på en enda lång rad. För att ett sådant förfarande ska bli entydigt måste man lägga till parenteser här och var, kanske i flera nivåer; parenteser som inte återfinns i förlagan. Då gäller det att placera alla parenteser rätt, vilket kräver viss matematisk skolning hos korrekturläsaren. Hur ska jag skriva "limes när x går mot noll" och samtidigt få det på rätt plats under den variabel det hör till? Samt med några punkter mindre grad? Dubbelbråk? Grrr!
Detta går långt förbi frågor om text och teckenuppsättninger. Det finns väl en MathXml som är någon sorts språk för att lägga ut matematiska formler på nätet. Någon som kan berätta mer om det?
Hur ska Runeberg hantera en vektor, som i förlagan återges med bokstav med överstreck? Att transkribera till fetstil skulle ju kunna innebära konflikt med matris, och det var ju inte meningen.
Här närmar vi oss gränsen för mina kunskaper i uniode. Det finns något som heter "combining diacritical marks" som kaske kan användas för att åstadkomma detta. Ett vektor-tecken följt av bokstaven som vektorn placeras över.
Det finns ett flertal specialprogram som klarar det här, exempelvis "Equation Editor", som brukar följa med MS WORD.
För notskrift finns det programmet MUSICATOR [och] IGOR ENGRAVER.
Har också sett någonstans specialprogram för kemiska formler.
Skulle man införa allt detta i Runeberg mister man naturligtvis den enkelhet som eftersträvas, men ska man lyckas med ambitionen att få med ALL nordisk litteratur måste man väl lösa detta på ett eller annat sätt.
Idag finns nog inte tekniken för att få med "ALL nordisk litteratur". Om de här programmen kan spara datat i publicerade, allmännt accepterade format som har registrerade mime-typer så borde de kunna användas. Men det är knappast intressant att lägga ut filer som bara kan läsas t.ex. av IGOR ENGRAVER eller Words Equation Editor.
Christer Romson