Bertil Holmstr?m bertilh@brikks.com wrote:
Jag har ibland frågat mig om man får kursivera operatorer.
Ur rent teoretiskt synpunkt får man göra allt som inte förvirrar läsaren. Sedan bör det också vara någon sorts nytta med det hela också: annars är det inte stor mening med det. (Jag minns en bok av James Martin som jag tror handlade om databaser - den använde kanske 20 olika typografiska former för att uttrycka olika betydelser, och var naturligtvis helt oläslig.) Så frågan är egentligen: vad skulle kursivering vara till för reell nytta för läsaren i detta fall?
Ur rent praktisk synpunkt känner jag inte till något fall av matematisk sats där kursiv används för elementära aritmetiska operationer. Det finns faktiskt en svensk bok som behandlar frågan -- den utgavs av Almquist & Wiksell på 50-talet, och skrevs av ... var det William Lansburgh? Ett ex finns (fanns) i universitetsbiblioteket i Linköping, vet jag. De bygger till mycket stor del på anglosaxisk typografi, speciellt sådan som användes av universitetstryckerierna i Storbritannien. Rekommenderas: den är i sig själv ett mycket gott exempel på att bra typografi rör sig med minimala uttryck, utan minsta onödig form.
Liknande begränsningar finns i vanlig sats: normalt kursiveras t.ex. inte parenteser, även om många teckensitt innehåller sådana.