Bo Lennart Wahlman skrev:
Musik är ett eget kapitel. Är noter till gamla kompositioner en Runeberg-kandidat? Beethoven är död för mycket mer än 70 år sen, men det finns nog notförläggare, som anser sig ha ensamrätt alltjämt på utgivande av noter till Beethovens kompositioner.
Vi har en del musik redan. Gå in i katalogen och titta efter notsymbolen i vänsterkanten. Dessutom har vi flera sångböcker som har noter. OCR-program för noter är en bristvara. Den som vill experimentera med sådant har fria händer.
Vad kommer WIPO att tycka om Wiki i nallmänhet och Runeberg i synnerhet? Ska vi inom "Runeberg-rörelsen" kanske börja intressera oss för WIPO och i förebyggande syfte prenumerera på deras
Det finns en hel del aktivism på det området redan. Informationsfrihet, datorer och upphovsrätt på det svenska området bevakas av nyhetsbloggen www.gnuheter.org och föreningen www.efs.se
Internationellt finns bland annat www.eff.org, www.public-domain.org, www.archive.org och www.creativecommons.org
Jag för min del tror mer på det praktiska arbetet i exempelvis Projekt Runeberg, Wikipedia, Distributed Proofreaders och liknande än på politiska manifestationer. Genom att scanna Nordisk familjebok har Projekt Runeberg hjälpt svenska Wikipedia med över 2000 artiklar, och från den finska uppslagsboken "Pieni Tietosanakirja" som scannades i februari 2005 har över 200 artiklar lånats till finska Wikipedia. Mer och mer innehåll på Internet blir tillgängligt utanför upphovsrättens traditionella begränsningar.
Samtidigt visar vi på hur absurt det är att vi kan scanna Teknisk Tidskrift från 1934 men inte från 1935. Där borde gränsen kanske vara 17 år i stället för 70 år. Varför ska vi inte kunna läsa om jetflygets utveckling på 1950-talet lika lätt som vi kan läsa om de första radiosändarna? Men detta blir riktigt tydligt först när vi har scannat alla årgångar från 1871 till 1934 och när folk förväntar sig att "allt" ska finnas fritt, men inte gör det.