On 12/30/05, Lars Aronsson lars@aronsson.se wrote:
Erik Sjölund skrev:
Om jag förstått lagstiftningen rätt så upphör upphovsrätten 70 år efter upphovsmannens död. Hur fungerar det med t ex ett lexikon?
Det är den stora tiotusenkronorsfrågan. Så vitt jag vet finns inga rättsfall som drar gränserna. Ingen har "piratkopierat" Nordisk familjebok innan vi gjorde det. Är det en laglig kopia eller en "pirat"? Ingen vet. Det enda sättet att ta reda på det är om utgivaren går till domstol och stämmer Projekt Runeberg. Och givetvis hoppas vi att detta aldrig kommer till domstol.
Man kan föra vissa resonemang om vad som verkar rimligt, men det är ändå domstolen som beslutar till sist. För Projekt Runeberg är och förblir detta ett risktagande.
Om en person kopierar text från er hemsida och publicerar den i tror att den är upphovsrättsfri så får han också ta på sig det risktagandet antar jag.
För att ett förlag ska gå till domstol måste de ha flera saker: De måste ha en rimlig chans att få lagen tolkad till sin fördel och dessutom måste de ha något ekonomiskt att vinna på processen, eftersom den kostar pengar. Tack vare att Projekt Runeberg är fattigt, kan de inte hoppas att få ut något skadestånd av oss. De måste alltså hävda att vi berövar dem en inkomst och jag tror det blir mycket svårt att hävda något sådant. Dessutom har vi lyckats etablera oss som "de goda idealisterna" och en domstolsprocess mot oss skulle ge förlaget ett dåligt rykte utöver själva kostnaderna för processen. Förlaget måste främst av allt vara villigt att ta striden.
Men finns inte risken att Projekt Runergs förtroende som tillförlitlig källa till upphovsrättsfritt material urholkas när man börjar resonare så?
På http://runeberg.org/tektid/1934m/0002.html listas ca 25 st medförfattare.
Redan detta antal är vad jag kallar "riktigt många". Det tar längre tid att fastställa dödsåret för var och en av dessa än att få hela årgången inscannad.
Kanske kunde det framgå tydligare på www.runeberg.org vilken upphovsrättsanalys som gjorts för de verk där man inte på direkten ser att författaren varit avliden i mer än 70 år. All sådan information tror jag är av intresse för en besökare på www.runeberg.org som vill publicerare dessa texter på sin egen hemsida.
Ärligt talat så tycker jag att 70 år är en alldeles för lång tid, och jag önskar vi kunde ändra upphovsrättslagen till kanske 30 eller 40 år efter utgivningsåret för tidskrifter och uppslagsverk.
Jag håller med. Kortare upphovsrättstid vore att föredra.
Tack för ert värdefulla arbete! Se det här inlägget bara som konstruktiv kritik.
mvh, Erik Sjölund