Jo, men visst finns det väl olika typer av fraktur i massor av verk! Mina gamla psalmböcker, särskilt de äldsta från 1700-talet har stora variationer.
Jag har (naturligtvis) inte tränat Finereader eller liknande mer avancerade tekniska ting. Jag använder datorn som en skrivmaskin (om än något mer självständig skrivmaskin, med fler finesser som frimärken, radergummi och med bara en sladd så åker kamerabilder in på brevpappret etc). Får man som korrekturläsare här ett verk hyfsat indelat i gripabara avsnitt så behöver 200 sidor inte vara ohemult. Men visst är det tradigt att sätta sig från sidan 0001 och vidare till 0200. Det skulle jag aldrig göra. För det behövs det värnpliktiga. Inte volontärer.
Så om du scannar ett så omfattande verk, så är det jättebra när du laddat upp det och det visar sig att det inte går att OCR-köra så att det blir någorlunda vackert, om du direkt använder originalet och indexerar textmassan. För ett avsnitt på 10-30 sidor är inte helt hemskt att skriva in. Och 20 10-sidorsavsnitt känns avsevärt lättare att ta sig an än 200. För man kan ju välja att bara göra 1 av de 20.
Lite är det väl frågan om hur länge verk kan ligga ofärdiga. Jag tror att man t.v. måste acceptera lång tid. Men eldswada blev väl inte så särskilt gammal innan den var klar? Vår åldsta text är väl Swenska wijsor (1536) och den skulle väl vara guld värd om även de bägge andra exemplaren scannades och blev läsbara för envar. Men klar blev den relativt snabbt i alla fall. Inom ett år tror jag. Och den var på 45 sidor fraktur eller ca 50, som är 1/4-del av 200. : )
Agneta
19 jun 2007 kl. 22.18 skrev Karl Håkansson:
Om det är en mycket gammal text, som t.ex. eldswada från 1703, så har vi ju någorlunda enats om att skriva ut en del av de äldre skrivsätten till moderna (t.ex. nn för ñ). För 1536, som väl har en
På tal om eldswada och gamla verk så tänkte jag fråga om det är någon som har tränat Finereader på fraktur utöver det som finns att ladda ned på runeberg.org ? Jag har skannat första delen av boken och det är mer än 200 sidor vilket kan bli lite tradigt att mata in för hand.
Sedan tänkte jag höra om det är någon som vet om det var vanligt förr i tiden att böcker gavs ut med olika sättning utan någon anmärkning om det. Den boken som jag har lånat om Upsalas brand 1702 skiljer sig nämligen på några ställen från den som är publicerad på Runeberg. Det är inte mycket som skiljer men kanske i snitt är ett halvt ord per sida som är annorlunda stavat.
//Kalle
Runeberg mailing list Runeberg@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/runeberg