Christer Romson skrev:
Avsnittet "Miscellaneous Symbols" innehåller tecknen 2669 QUARTER NOTE, 266A EIGHTH NOTE, 266B BEAMED EIGHTH NOTES, 266C BEAMED SIXTEENTH NOTES, 266D MUSIC FLAT SIGN, 266E MUSIC NATURAL SIGN och 266F MUSIC SHARP SIGN och sen finns det ytterligare något tjg symboler i avsnittet "Musical Symbols". Även här måste man nog i mer avancerade fall tillgripa annat än text.
Det är både en tjusning och en fara med Unicode att den innehåller så väldigt många tecken. Man kan nog inte räkna med att alla användare och alla webbläsarprogram kan hantera alla tecken. Att vi nu inför det i några av Projekt Runebergs verk betyder ju inte att alla tecken kommer att användas överallt. De tecken vi hittills har använt kommer fortfarande att dominera, och så plockar man in något nytt tecken här och något tecken där. Om man inte har dem på tangentbordet så kanske man kan hitta någon webbsida varifrån man kan klippa och klistra. I efterhand kommer jag att föra lite statistik över vilka tecken som blir använda.
Jag blev sugen på att prova de musikaliska tecknen, och omvandlade därför "Musikaliskt lexikon" till utf-8, http://runeberg.org/muslex/
Det verkar ju fungera, men när jag skulle klippa in samma tecken i min texteditor, så vägrade den blankt, trots att den klarar det mesta.
Jag hittade inget Unicode-tecken för tvåstrukna a. Och det ettstrukna a:et är egentligen inget nottecken, utan ett a-med-streck som vanligen används för uttalsbeteckningar.
Detta går långt förbi frågor om text och teckenuppsättninger. Det finns väl en MathXml som är någon sorts språk för att lägga ut matematiska formler på nätet. Någon som kan berätta mer om det?
Jag har inga planer på att fördjupa mig i MathML, men jag vet att det finns folk inom Wikipedia som gör det. Om de finner en lösning som fungerar, så kanske vi kan kopiera den senare. Men just nu tror jag det befinner sig i ett utvecklingsstadium.