Projekt Runeberg,
(Detta utskick till Projekt Runebergs sändlista, går även i kopia till svenska Wikipedia.)
Något som man bör ha koll på i dessa dagar är wiki och Wikipedia. Om bloggar är vår tids Tommy Steele, så är wiki vår tids Elvis.
En blogg är ju en dagbok på nätet, en blandning av introverta noteringar och journalistik. Flera journalister har egna bloggar, men de flesta som bloggar är inte journalister utan vanliga tråkiga människor som du och jag. Projekt Runebergs startsida, som brukar uppdateras med ett nytt avsnitt varje månad, kan sägas fungera som en blogg i slow motion (eller "ultrarapid" som det hette när jag var liten). Det är någon som skriver, och kanske också någon som läser. Ibland har läsarna möjlighet att kommentera, men den som vill skriva egna inlägg får starta en egen blogg.
En wiki är däremot alltid ett samarbetsprojekt. Det som en skriver, kan andra ändra på. I stället för "kommentera" finns det en länk för att "redigera". Väldigt få privatpersoner har en egen wiki. De flesta wikis som finns används internt inom företag eller föreningar, som behöver ett gemensamt klotterplank. Projekt Runeberg har en sådan wiki på http://runeberg.org/wiki/
Wiki är ett tekniskt hjälpmedel och vad den används till beror inte på tekniken utan på avsikten hos den som startade wikin. Projekt Runebergs wiki är till för att dokumentera hur vi arbetar. T.ex. skrev jag en sida om ljudböcker (som vi inte ännu jobbar med, men vi kanske borde) på http://runeberg.org/wiki/Ljudbok och den som har något att tillföra får gärna klicka "redigera".
Wikipedia är en wiki med ett väldigt speciellt syfte, nämligen att på ideell basis författa ett uppslagsverk (wiki + encyklopedi = Wikipedia), som fritt kan kopieras och spridas. Den startades 2001 och drivs av en stiftelse, Wikimedia Foundation, med säte i Florida. På bara några år har Wikipedia blivit världens största uppslagsverk med över 700.000 artiklar i sin engelskspråkiga version. Det betyder inte att den är världens bästa eller mest användbara, men ofta är den bra nog. Och det som inte står i den kan vem som helst lägga till. Det som råkar vara fel, kan vem som helst rätta.
Men inte nog med detta, det finns också varianter av Wikipedia på massor av språk. Den svenska är inte oväntat den största av de nordiska varianterna, men även danska, norska och finska kommer starkt. Och givetvis finns det varianter både på bokmål och nynorsk. En av de mest användbara finesserna är att varje artikel har länkar till motsvarande artikel på andra språk. Detta kallas för interwiki-länkar.
Jag skriver wiki med liten bokstav, medan Wikipedia är ett egennamn och skrivs med stor bokstav, precis som Projekt Runeberg.
Ovan nämnde jag att Projekt Runebergs wiki har en sida om ljudböcker, där jag berättar hur vi skulle kunna producera ljudböcker. På svenska Wikipedia finns också en ljudbok-sida, http://sv.wikipedia.org/wiki/Ljudbok men den handlar givetvis inte om Projekt Runebergs planer, utan innehåller en kortfattad beskrivning av vad ljudböcker är. Detta är ju också vad man förväntar sig att ett uppslagsverk ska göra. Nu är kanske den svenska Wikipedia-artikeln Ljudbok lite kort, men där finns också länkar till motsvarande artikel på engelska, tyska och finska. Utförligast av dessa är den tyska.
Precis samma förhållande gäller artiklarna om Heinrich Heine, http://sv.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Heine medan Fredrika Bremer behandlas utförligt på svenska och betydligt mer kortfattat på engelska och tyska, http://sv.wikipedia.org/wiki/Fredrika_Bremer
När Projekt Runeberg grundades 1992 dröjde det inte länge innan vi kände ett behov av författarpresentationer. Eftersom ingen annan skrev sådana åt oss, började vi skriva våra egna. Vår egen sida om Fredrika Bremer, http://runeberg.org/authors/fbremer.html står sig fortfarande rätt så bra i en jämförelse Wikipedias artikel, medan vår sida om Heinrich Heine bara innehåller denne tyske författares födelse- och dödsår, http://runeberg.org/authors/heinehei.html
Det är nog bara en tidsfråga innan Wikipedia har avsevärt mer information om Fredrika Bremer än vi har i vår presentation. För flera författare är detta redan fallet. Visst har vi möjligheten att införa en wiki-funktion även för Projekt Runebergs författarpresentationer, men enklare ändå är att bara länka till deras information, som vi redan gör för Heinrich Heine. Det är i själva verket en stor avlastning om vi slipper ägna oss åt författarpresentationer, när Wikipedia sköter det så bra åt oss.
Även från våra förord till de elektroniska utgåvorna kan det finnas anledning att hänvisa till artiklar i Wikipedia. Exempelvis borde vårt förord till Fänrik Ståls sägner hänvisa till http://sv.wikipedia.org/wiki/Finska_kriget
Härmed vill jag rikta en uppmaning till alla medhjälpare i Projekt Runeberg att sätta sig in i vad som finns i Wikipedia och hur det arbete vi har framför oss kan delas mellan de båda projekten. Engagera er i båda projekten, kanske inte på heltid, men så att ni känner er hemma där likaväl som här. Omväxling förnöjer.
Det är inte bara Projekt Runeberg som har nytta av Wikipedia. Den svenska grenen av Wikipedia har haft stor nytta av att Nordisk familjebok, Bilder ur Nordens Flora och andra uppslagsverk finns digitaliserade hos Projekt Runeberg. Finska Wikipedia har använt artiklar ur den "Pieni tietosanakirja" som vi digitaliserade i våras. Och "Salmonsen" är mycket uppskattad bland medhjälparna i danska Wikipedia. Faktum är att flera inom tyska Wikipedia är rejält avundsjuka på att Projekt Runeberg har begränsat sig till de nordiska språken.
Vi kan vara imponerade över Wikipedias snabba tillväxt sedan 2001, men de är lika imponerade över att vi har hållit på sedan 1992.
Som jag nämnde i ett tidigare meddelande är det wiki-fika i Stockholm nu på söndag den 25 september. Information om detta finns på http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wiki-tr%C3%A4ff som alltså är en av de "interna" sidorna för medarbetare i svenska Wikipedia, och inte en encyklopedisk artikel. Förhoppningsvis kan även Projekt Runeberg-medhjälpare dyka upp där. Ju fler vi är tillsammans...